Отривистият ритъм на Ямболския коледарски буенек отекна днес в Ямбол

...
Отривистият ритъм на Ямболския коледарски буенек отекна днес в Ямбол
Коментари Харесай

С фестивал на уникалните танцуващи коледари Ямбол отпразнува Рождество


Отривистият темп на Ямболския коледарски буенек отекна през днешния ден в Ямбол на обичайния празник с танцуващите ямболски коледари.

Дванадесет от най-хубавите куди (групи) показаха достоверния локален бит с песни, благословии и присъщия за града мъжки коледарски буенек. Традицията е единствена по рода си в страната и е признак за коледуването в града. Тя не се среща даже и в близките на Ямбол села, оповестиха от община Ямбол. „ Няма ямболлия, който да не трепне при звъна на шпорите и ритъма на коледарския буенек. Това е част от нас, жива искрица от нашата самородност, която ревниво пазим и с която се гордеем “, сподели в празничното си послание кметът на града Георги Славов. Тази година общината подаде поръчка в Патентното ведомство, с цел да отбрани Ямболския коледарски буенек като запазена марка на града.

Коледарските куди потеглят рано сутринта от къща на къща, където изричат благословии за стопанина, пеят песни за момата или ергена, за здраве и благодат, и извършват неповторимия си равномерен и звънлив танц. Традицията е с над вековна история и началото й се свързва с наличието на стабилен боен гарнизон в Ямбол при започване на ХХ век. Счита се, че облеклото на ямболското коледари е заимствано от тогавашната присъща за конната армия униформа – високи кожени ботуши с шпори и войнишки панталон (брич). Самият танц е приспособен вид на лазарския буенек, само че приспособен за осъществяването му от мъже.

Колоритът на обичая бе показан в цялата му самородност и разноцветност по време на фестивала, събрал по обяд най-хубавите групи в градския парк на Ямбол. Хиляди се стекоха и тази година, с цел да съпреживеят несравнимата страст, която единствено ямболския коледарски буенек може да даде. Представянето на коледарските групи бе предшествано от празничен концерт на Професионален фолклорен отбор „ Странджа ” и тържествена гала с присъединяване на кмета Георги Славов и архиерейския наместник архимандрит Димитрий. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР