Отрицателните лихви по депозити за физически лица вече са факт

...
Отрицателните лихви по депозити за физически лица вече са факт
Коментари Харесай

Лихвите по депозитите у нас вече са отрицателни

Отрицателните лихви по депозити за физически лица към този момент са факт в България. Това е предстоящ процес поради обстановката на банковия пазар разяснява пред БНР финансовият анализатор от „ Моите пари “ Десислава Николова.
Засега наклонността се обрисува само за по-големите суми, само че не е изключено след време да се придвижи и към по-малките спестявания. От известно време част от огромните банки на пазара не оферират депозити за физически лица, а към този момент е реалност и подобен с негативна рента, както и по-високи такси за обслужване.
„ Тези такси и лихви се отнасят за депозити с по-големи суми. В множеството случаи тези, които са 400 000 лв. “, изясни пред БНР финансистът Десислава Николова от портала „ Моите пари “.
Николова напомни, че от години фирмените депозити се таксуват с негативни лихви, защото банките от своя страна заплащат такава по свръхрезервите си в Българска народна банка. И въпреки всичко - когато приказваме за физически лица, въпросът е репутационен.
„ Много от хората споделиха: „ да, но на банките сега не им трябват пари и надлежно не желаят нашите спестявания “. Така че, съгласно мен по-интелигентният метод е една банка да спре да предлага депозит, в сравнение с да постанова негативна рента върху него “, разяснява тя.
В опит да избегнат стопяването на спестяванията си поради инфлацията, доста хора прибягват до вложения в недвижими парцели или по-скъпи движими движимости.
„ Това не ги пази от инфлация, само че по принцип упованията за инфлация са много сериозен фактор, който въздейства върху държанието и това, което виждаме, че се случва сега “, отбелязва още Десислава Николова.
Статистиката на Българска народна банка за август е показателна.
„ Има с над 50% понижение в размерите на привлечените средства в банковата система в лв. и в евро. Както на месечна, по този начин и на годишна база “, посочи Николова и уточни, че защото банките ни са свръхликвидни, тази наклонност не заплашва стабилността им.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР