Отпечатване на кожа с помощта на 3D принтер и присаждането

...
Отпечатване на кожа с помощта на 3D принтер и присаждането
Коментари Харесай

Истинска революция! Имплантираха първото око, отпечатано на ...

Отпечатване на кожа благодарение на 3D принтер и присаждането й на пациент: болница в Марсилия, Южна Франция, се надява до няколко месеца да направи тази международна премиера с помощта на лазерна машина, основана от френска стартъп компания, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

В Лондон пък през днешния ден би трябвало да вградена очна протеза, отпечатана на 3D принтер, заяви също Франс прес.

Френската премиера

" Това е същинска гражданска война " споделя въодушевено Флоранс Сабатие, началник на лабораторията за клетъчна просвета и терапия (LCTC) в болничното заведение " Консепсион ". В нея преди малко е конфигурирана платформата за роботизиран биопечат NGB (Next-Generation Bioprinting), създадена от компанията " Poietis " ( " създавам " от гръцки).

" Говорим за авангарден софтуерен инструмент, който за първи път в света ще ни разреши да произвеждаме кожа благодарение на биопечат, подобаваща да се присажда на хора. Първите клинични изпитвания са планувани за първото тримесечие на 2022 година ", добавя Сабатие, казвайки още, че е оптимистично настроена по отношение на валидирането на процеса от Френската организация по медикаментите.

Първите кожни присадки ще бъдат трансплантирани на 12 пациенти - " млади, при които качеството на заздравяването на рани е положително ". Те ще бъдат проследени в продължение на две години - времето, належащо да се ревизира, че " нещата са нормализирани ".

Изследванията, извършени през последните години в региона на клетъчната биология и техниките за 3D щемпел, проправят пътя за нови лечебни тактики.

Създадена преди 15 години, лабораторията LCTC се трансформира в пример в създаването и оценката на реформаторски регенеративни клетъчни лечения. Преимуществата й карат компания " Poietis " преди близо два месеца да я избере за сътрудник, с цел да завърши създаването на своя 3D принтер.

" Трябваше да поправяме параметрите на машината, да усъвършенстваме характерностите на биоотпечатаната кожа. Беше изработен тест върху животни. В последна сметка всичките ни упования се оправдаха. Получаваме кожа с доста приемливи механични свойства. Разполагаме с извънредно мощно лечебно оръжие ", споделя лекарят и еластичен хирург Максим Абелан-Лопес.

" Производството на 3D отпечатана кожа лишава към три седмици ", изяснява на собствен ред Фабиен Гиймо, някогашен откривател и създател на компания " Poietis ".

Лондонският пациент

Пациент от Лондон през днешния ден би трябвало да е станал първият в света, на който е вградена очна протеза, отпечатана на 3D принтер, съобщи Франс прес, базирайки се на болничното заведение в английската столица, която прави интервенцията.

Стив Вързи " ще бъде първият човек в света, който ще получи напълно цифрово основано, 3D отпечатано око ", се показва в изказване, направено от Центъра за биомедицински проучвания " Мурфийлдс ".

Използването на 3D щемпел прави допустимо да се понижи на половина времето, належащо за произвеждане на изкуствено око, което сега е към шест седмици. Същевременно методът разрешава да се вършат по-реалистични импланти, изясняват от болничното заведение.

" Нуждая се от протеза от 20-годишен и постоянно съм се чувствал нерешителен поради това ", споделя пациентът Стив Вързи, 40-годишен инженер от Лондон.

Настоящите акрилни импланти изискват авансово основаване на матрица на очната празнина - тежка и инвазивна процедура, изключително за деца, които може да се нуждаят от обща упойка. След това те се слагат и оцветяват.

С 3D версията е задоволително просто сканиране на окото. Софтуерът построява тримерен модел, а резултатът се изпраща на принтер в Германия, който отпечатва окото за два часа и половина. Освен че се създава по-бързо, полученото по този метод изкуствено око наподобява по-естествено.

" Надяваме се, че това клинично изпитване ще ни даде безапелационни доказателства за добавената стойност на тази нова технология и разликата, която тя прави за пациентите. Методът явно има капацитет да понижи описите на чакащите ", разяснява професор Мандийп Сагу, офталмолог в болничното заведение.

Според " Мурфийлдс Ай Чарити " над 8 милиона души по света имат очна протеза в резултат на дисторция, заболяване или контузия. Организацията отбелязва, че техниките за произвеждане са се трансформирали малко за петдесет години.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР