Отпадъците в 20-те контейнера на пристанище Бургас не са токсични,

...
Отпадъците в 20-те контейнера на пристанище Бургас не са токсични,
Коментари Харесай

Нова пратка боклук от Италия - откриха 20 контейнера на пристанище Бургас

Отпадъците в 20-те контейнера на пристанище Бургас не са токсични, оповестиха от прокуратурата в крайморския град. Съдържанието им обаче не дава отговор на маркираното в документите. Според информация на " По света и у нас " крайната точка на контейнерите с боклуци е Топлоелектрическа централа " Бобов дол ". Наши източници настояват, че съгласно документите било планувано краткотрайно отпадъците да се съхраняват на площадката на " Феникс Плевен ", където при започване на годината беше открит различен отпадък. Наш екип направи опит да се свърже с италианската компания спедитор на отпадъците.


Контейнерите с боклуци на пристанище Бургас, за които в " По света и у нас " първи ви съобщихме, са тръгнали от италианското пристанище Салерно.

Георги Чинев - областен прокурор на Бургас: Изпращачът, т.е. италианското сдружение, упоменато в прессъобщението, а точно „ Дентиче Панталеоне ", както вносителят на стоката - българското комерсиално сдружение „ Плацион " ООД, както във Варна, по този начин и в Бургас, са идентични. И това е детайлност, която за вас би било любопитно да узнаете.
" По света и у нас " опита да се свърже със притежателя на италианската компания господин Дентиче.

- Добър ден.

- Да.

- Добър ден, бих желала да беседвам с господин Дентиче или с някой различен, който дава отговор за дейностите на компанията, ние го търсим от Българската национална телевизия, бихме желали да зададем няколко въпроса?

- В момента го няма господин Дентиче, би трябвало да се обадите още веднъж. Не знам къде е, излезе. Няма го.

Докато чакаме диалог с някой от италианската компания, преглеждаме какво написа за нея в медиите на Апенините. Оказва се, че „ Дентиче Панталеоне " и нейният притежател са разследвани за нелегално изгаряне на токсични боклуци. Има даже доказателства, че са манипулирали софтуера на системата за сигнализиране на токсичност над позволената по закон. По документи в Бургас е трябвало да бъдат доставени каучук и пластмаси, които да бъдат рециклирани в суровина. В контейнерите обаче има бали с текстил, метал и други сходни материали.

комисар Емил Павлов - заместник-директор ОД на МВР-Бургас: „ Извършени са съответните замервания от способените длъжностни лица от страна на Гражданска отбрана и Регионална инспекция за опазване на околната среда и изрично приказваме за разминаване във заявения и във в действителност открития боклук. Но подобен отровен и радиоактивен няма-това е значимо да се означи.  Издирват кой изхвърля скотски боклуци край Дупница и Стара Загора Издирват кой изхвърля скотски боклуци край Дупница и Стара Загора
И в двете общини - Стара Загора и Дупница, през днешния ден останките от животни бяха разчистени. Издирва се кой ги е изхвърлил.

В късния следобяд вършим нов опит да се свържем с господин Дентиче.

- Сега сега ги няма. Трябва да се обадите по-късно.

- По късно, в какъв брой часа?

- Ние сме тук в офиса до 17 часа. Трябва да опитате до този час.

Опитахме, само че след 16:30 ч. на телефона не отговаряше никой.

Антоанета Маркова - наблюдаващ прокурор: Ще бъде потърсено подпомагане на интернационалните полицейски служби, както и ще бъдат направени европейски заповеди за следствие.
Според информация на " По света и у нас " част от получените в Бургас боклуци е трябвало да бъдат изгорени, а други да бъдат депонирани в затворени минни галерии или кариери за строителни материали.
Още по тематиката Казусът с боклука
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР