Отпадъците у нас все още не се оползотворяват достатъчно и

...
Отпадъците у нас все още не се оползотворяват достатъчно и
Коментари Харесай

Челен опит: Как боклукът в Германия стана суровина, от която всички печелят

Отпадъците у нас към момента не се оползотворяват задоволително и се основава риск за природата и човешкото здраве. Това е изводът в отчета на Сметната палата, който прави обзор на ръководството на отпадъците в цялата страна.

Освен, че изоставаме фрапантно от европейските цели за понижаване на депонирането на битовите боклуци, тази седмица жителите на столичния квартал Кремиковци стачкуваха против настояването на Столичната община да усили потенциала на сметището в Долни Богров, което от дълго време трябваше да е затворено, предава Българска национална телевизия.


И с цел да се разбере какво в нашата система за ръководство на отпадъците куца, екипът на медията отиде до една дребна община в Германия.

Добре пристигнали в Льорах. Община на ръба на три страни - Германия, Франция и Швейцария. Известна с мекия си климат, живописните гледки и...разделното събиране на над 20 типа боклуци. Районът е дом на 230 000 души.

Казвам се Йозеф Ороз, пребивавам в Германия, на 58 години съм и работя тук от две години. Йозеф е маджарин, обиколил е половин Европа до момента в който откри препитанието си – боклука на Льорах.

Това е място за събиране на всичко, което може да се рециклира. Тук хората носят нещата, които изхвърлят от домовете си без да заплащат за това, че ги оставят при нас. Ние имаме единствено годишна такса, която всеки гражданин на Льорах заплаща, с цел да имат достъп до това място. А моята работа тук е да сепарирам отпадъка, който хората носят на площадката - картонът, хартията, металът, електроника, обемните боклуци които са смесени.

В Льорах, работата на Йозеф е извънредно значима. Защото в случай че не са той и неговите сътрудници, на всички поданици на общината ще се постанова да заплащат прескъпо за боклука, който изхвърлят.

Българска национална телевизия: Как се дефинира таксата боклук за жители и компании, регистрирани на територията на общината?

Таксата е композиция от два съставния елемент. От една страна имаме годишна такса, която зависи от размера на семейството или размера и активността на съответната компания. Това е закрепена такса, която ние дефинираме всяка година. Вторият съставен елемент е такса, която се заплаща единствено за обшия боклук, т.е. този, който не се събира разделно. Този съставен елемент зависи от това какво количество неотлъчно събран отпадък изхвърля всяко домакинство или компания, изяснява Силке Биенрот, управител на общинската компания за ръководство на отпадъците.

За площадката, на която Йозеф работи, таксата за цялостен блок е 54 евро на година. За неотлъчно изхвърлените боклуци в общите съдове за боклук обаче разноските на едно домакинство могат да доближат 900 евро годишно според от количеството разбъркан отпадък, което изхвърлят.
Събирането на боклука от общите съдове за боклук се финансира от таксата за действително изхвърлен боклук и зависи от това какъв брой постоянно съответното домакинство ще съобщи предпочитание контейнерът им да бъде обслужен. Така имаме семейства, чиито съдове се обслужват на всеки две седмици, само че и такива, които викат камиона 6 пъти в годината, добавя Силке Биенрот, управител на общинската компания за ръководство на отпадъците.

А ключът към успеваемостта на тази система е точното пресмятане на общия отпадък, който всяко семейство изхвърля. Методология, която никой в България не желае да вкара и законните периоди непрестанно се отсрочват.

Големите контейнери за общи боклуци се отварят с карта с чип от всеки гражданин на квартала, който е регистриран в общинската система за ръководство на отпадъците. Можете да употребявате тази чип-карта, с цел да активирате ключалката на шлюза и да изхвърлите вашия боклук от вкъщи в 10-литровия плик, който е предопределен за него. Всяко семейство има карта с чип и по този начин се изхвърля боклукът. Регистрирайки се с картата, автоматизирано се записва какъв брой постоянно се хвърля боклукът и по-късно посредством тази система става таксуването, изяснява Ралф Моринг, притежател на част от постройките в Льорах.

А тези контейнери имат и още един плюс - боклукът към този момент не се разпилява и вятърът не отвява найлоновите торбички на всички места.
Иначе чипът идва с регистрацията, която всеки е задължен да си направи, ставайки гражданин на Льорах. И не им би трябвало статистиката от националното броене, която с излизането си към този момент е остаряла.

Повечето хора на процедура идват сами при нас сега, в който се записват като поданици на региона. Ако не дойдат сами, ние получаваме информация от службата по регистрация и ревизираме дали съответният човек се е записал и при нас. Ако не е, той получава писмо с покана да се записва и при нас. Ако и тогава не го направи, си има законови процедури, които могат да го задължат, споделя Силке Биенрот, управител на общинската компания за ръководство на отпадъците.

И по този начин хем общината е сигурна, че ще таксува съгласно условията всеки производител на отпадък, хем жителите са сигурни, че заплащат толкоз, колкото изхвърлят. Силен тласък да изхвърлят разделно. Още повече, че от отпадъците, които отиват до площадката на Йозеф, всички печелят:

Например служащите, които се грижат за оползотворяването на метала, обикалят с едни магнити, с цел да ревизират кой боклук съдържа метал, по-късно той се пресова и отива към Дортмунд и още веднъж се трансформира в суровина за железни произведения. Текстилните боклуци също отиват при друга компания, която ги изнася за Африка, Полша, те си имат различен бизнес. Стъклото също се рециклира и по-късно от него още веднъж се създават стъклени произведения. От изхвърлените дървени мебели пък вършим пелети, които по-късно се употребяват за отопление.

А част от разделно събрания боклук отпътува непосредствено за съоръжения в Швейцария, където се изгаря и се връща назад под формата на сила. За жителите на Льорах общината е договорила по-ниски цени, още една по-малка сметка за тях.

Обемните боклуци отиват в Швейцария, тъй като там има големи съоръжения за изгарянето на подобен вид боклук. Ние имаме особено съглашение сред общини във Франция, Швейцария и Германия, споделя Йозеф.

Така на процедура наподобява кръговата стопанска система, за която у нас единствено приказваме, само че никой не е виждал. В Германия обаче, тя работи повече от две десетилетия.

Началото на разделното събиране в Германия е сложено с един акт от 1986 година По това време в нашия регион към този момент се събираха разделно металът и хартията. Но общинският мениджмънт при събирането на отпадъците стартира през 1990 година тук. Започнахме със основаването на центровете за рециклируеми материали, където да събираме другите фракции боклуци, споделя Силке Биенрот.

Българска национална телевизия: Какви компликации срещнахте в този временен интервал?

Някои жители не харесваха концепцията да имат няколко разнообразни кофи за отпадък, където да събират другите типове боклуци. По-късно се оказа, че разделното събиране на боклука коства скъпо. Затова се наложи таксите за боклук с годините да се усилват, което естествено не срещна утвърждение, добавя Силке Биенрот.

И с цел да се понижат растящите разноските, общината се наложило по-активно да търгува с разделно събрания отпадък. Но първо трябвало да убеди жителите си, че точно техните дейности са в основата на тази система:

На първо място е належащо построяването на добра и комфортна система за разделно събиране. Трябва и интензивна работа по комуникиране на казуса, да се приказва доста с хората за какво е значимо и по какъв начин на процедура да стане разделното събиране. Много оказва помощ и неотлъчно събраният боклук да се таксува с обособена такса. Така хората имат действителен интерес да събират разделно, тъй като това им икономисва пари, изяснява Силке Биенрот.

Така се стига и до въвеждането на такса боклук въз основата на действително изхвърлен разбъркан боклук, която работи и до през днешния ден. Благодарение на нея хем хората са подтиквани да разделят отпадъците си, хем общината има действителни условия да търгува с боклука. Защото той е разграничен още при източника.

Българска национална телевизия: Колко години лиши да се внедри сегашната система за събиране на боклуци?

30 години и продължава. При нас непрекъснато се трансформират законовите условия за разделно събиране на отпадъците и на процедура това е една история до безкрайност. Налага се непрекъснато да подобряваме и развиваме нашата система за ръководство на отпадъците, споделя Силке Биенрот.

В тази обстановка от общините, работещи в изискванията на действителна кръгова стопанска система, се постанова да са гъвкави непрекъснато:

Например преди известно време изпаднахме в следната обстановка. Години наред хартията беше секта, от която печелехме доста добре. Но преди няколко години стана по този начин, че тя внезапно спря да ни носи каквито и да е доходи. Само тъй като някои страни споделиха "Ние не желаеме повече отпадък от Германия”.

И по този начин към този момент построената и работеща световна система за търговия с хартия спря да работи. Това се отрази и на нас, тъй като към този момент не можехме да печелим пари от разделно събраната хартия. В момента обаче цената на хартията още веднъж е добра, само че е доста мъчно да предвидим тези процеси, те се случват отвън нас.

Кръговата стопанска система трансформирала Льорах в дом за унгареца Йозеф. Тя може да изхрани и доста от неговите братя. Защото на ръба на три страни, локалните са разкрили формулата на триумфа. Активна администрация, стимулирани жители, а по средата - простичкият принцип "Плащаш толкоз, колкото мърсиш ". А ние наготово да го взаимстваме.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР