Отпадането на контрола по сухопътните граници в Шенгенското пространство няма

...
Отпадането на контрола по сухопътните граници в Шенгенското пространство няма
Коментари Харесай

България и Румъния са категорични: Влизането в Шенген по суша няма алтернатива

Отпадането на контрола по сухопътните граници в Шенгенското пространство няма опция и е общ приоритет за България и Румъния, за постигането на който двете страни би трябвало да продължат да си сътрудничат. Около тази позиция се сплотиха президентът Румен Радев и министърът на външните работи на Румъния Луминица Одобеску. Двамата организираха среща на " Дондуков " 2 като част от формалното посещаване на дипломата у нас, оповестяват от прессекретариата на президента.

Румен Радев и Луминица Одобеску бяха единомислещи, че България и Румъния са покрили всички механически условия за влизане в Шенген, по тази причина са нужни съответни гаранции и явен период за отваряне на сухопътните граници допустимо най-скоро. Общите и координирани старания в тази тенденция би трябвало да продължат да се приоритет на двете страни.

Президентът Радев и министър Одобеску разискаха съдействието в разнообразни сфери от съвместен интерес. Двамата означиха, че Декларацията за стратегическо партньорство сред България и Румъния, подписана през март предходната година от президентите Румен Радев и Клаус Йоханис, е съдействала за разширение на двустранното съдействие в редица области. Подобряването на инфраструктурната, транспортна и енергийна съгласуваност сред двете страни е с предпочитано значение за справяне с провокациите в района, съобщи президентът Румен Радев по време на срещата. В тази тенденция ще способства реализирането на редица планове, измежду които създаване на нов мост над река Дунав, за фериботна връзка сред Русе и Гюргево, за възстановяване изискванията на мореплаване в Дунав. " Румъния е един от водещите търговски сътрудници на България в Европейски Съюз, а дейната работа по развиване на инфраструктурната ни съгласуваност е от интерес освен за жителите на двете ни страни, само че и на Европа “, уточни Румен Радев.

По време на срещата беше разисквана общата отговорност на България и Румъния за сигурността в Черноморския район и партньорството в границите на НАТО.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР