Отпадане на всички ограничения за добив, наложени извън Закон за

...
Отпадане на всички ограничения за добив, наложени извън Закон за
Коментари Харесай

Горските искат отпадане на всички ограничения за добив

Отпадане на всички ограничавания за рандеман, наложени отвън Закон за горите и съответните Наредби, за обективно използване на устойчивото ръководство горите. Това е едно от нещата, които желаят от Лесотехнически Университет, София и Института по гората към Българска академия на науките. В своята позиция с искане, те изпратиха до придадената Румен Радев, националните представителите, министри.

" Група " зелени " депутати са внесли план на Закон за изменение и допълнение на Закона за водите. Отново на съображение популистки изказвания без научни доказателства на лица и организации без какъвто и да е индустриален опит и професионални умения се оферират още значими ограничавания за стопанисването на горите, отвън смисъла на Закон за горите, положителните лесовъдски практики и Наредба 3 на Министерство на околната среда и водите. Предложеният ЗИД е без оценка на влияние, без обосновани претекстове и без публични съвещания, възмущават се те.

Ето защо упорстват другите горски камери, стопанства и асоциации:

1. Да бъде срочно направена организация и да бъде осъществена Национална горска инвентаризация, по хармонизирани с Европейски Съюз способи, която да даде точна информация за горско - дървесния запас на страната. Според някои специалисти годишният приръст от 14 млн.м3 е занижен. Експертната оценка сочи, че действителните стоящи ресурси в горите на страната също са подценени най-малко с 10%.

2. Дърводобивът е най-слабото звено в горско-стопанската верига. Ето за какво следва да се търсят благоприятни условия за модернизацията и механизацията му, посредством подобаващи финансови тласъци по механизмите на другите фондове и стратегии на Европейски Съюз. Също по този начин са нужни стратегии за образование на оператори за работа в горите. Не на последно място е разширение на приложението на дълготрайни контракти за работа в горите, което ще насърчи бизнесмените да влагат в тази активност.

3. Научно обосновано е гладко увеличение добива на обла дървесина от горите ни, най-малко на равнища междинни за страните в Европейски Съюз, т.е. при съответствие ползване/прираст към 75%. Съгласно основополагащ документ за горското стопанство у нас - " Стратегически проект за развиване на горския бранш 2014-2023 година " такова нарастване е целесъобразно заради спецификата на горските запаси у нас. Колкото е по-развита стопански е съответната страна, толкоз е по-високо равнището на стабилно прилагане на възобновимите запаси като горите. У нас това съответствие е под 50 %, т.е. действително се усвояват по-малко от половината от създадената дървесна маса от горите в страната на годишна база. Противно на насажданите популистки изказвания, повишаването на съотношението ползване/прираст ще докара до повишение на годишния приръст на горите, т.е. по-големи равнища на усвояване на СО2 в горските територии. Отделно ще е налице по-значимо предложение на обла дървесина на пазара, респ., нормализиране цените и опазване конкурентоспособността на българските компании от горскопромишления комплекс на интернационалния пазар.

4. Нужни са още обилни вложения за създаване и поддръжка на подобаваща пътна инфраструктура в горските територии. Тя подсигурява освен опазването на горите само че е наложително изискване за разширение практиките на съвременен, безвреден и механизиран дърводобив. Всички специалисти в горския бранш са единомислещи, че ръчния труд в горите няма бъдеще.

5. Отпадане на всички ограничавания за рандеман, наложени отвън Закон за горите и съответните Наредби, за обективно използване на устойчивото ръководство горите, в това число анулация на Заповед 49- 398/16.09.2021 г и на Заповед РД 49-195/21.05.2021 година на министъра на земеделието, които опонират на горскостопанската просвета и настоящата нормативна уредба.

6. Разширяване на публичността и предвидимостта в бранша. Това включва запознаване на обществото с активността в горите и обстоятелствата за положението им, в контраст на популизма и подправените вести, носещи се в общественото пространство и имащи за цел да пазят неразбираеми ползи. Популяризиране на дървесината като материал на бъдещето и с изключителна значимост за кръговата стопанска система.

7. Отхвърляне на план на Закон за изменение и допълнение на Закона за водите, импортиран на 06.07.2022.
Исканията са от: Браншова камара на дървообработващата и мебелната индустрия, Българска камара на химическата индустрия, Браншова камара на целулозно-хартиената индустрия, Българска стопанска камара, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, Българска търговско-промишлена палата, Асоциация на индустриалния капитал в България, Асоциация на Българските преработватели на дървесина и Сдружение с нестопанска цел - на горскостопанските компании.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР