OTP Group е на българския пазар 14 години, след като

...
OTP Group е на българския пазар 14 години, след като
Коментари Харесай

Собственикът на Банка ДСК се готви за нови придобивания в региона

OTP Group е на българския пазар 14 години, откакто през октомври 2003 година закупи Банка ДСК в приватизационна процедура

© Велко Ангелов

В идващите две години OTP възнамерява да купи най-малко пет банки, като е подготвена да вложи 1 милиарда $ в експанзията си.
Още по тематиката
SEE Top 100: Девет от най-големите компании в района са български

Най-много представители в подреждането има от търговията, петролния и газовия бранш
3 окт 2017
Собственикът на Банка ДСК - OTP Group, купи банка в Сърбия за 125 млн. евро

С придобиването на Войводянска банка от гръцката NBG унгарската група окрупнява близо 6% пазарен дял в западната ни съседка
8 авг 2017
Банките разпределят по-големи дивиденти от миналогодишните

Собствениците на шест банки са дали своят вот общо 883.3 млн. лева дял
26 юни 2017
Unicredit: Икономическата среда за банките в ЦИЕ става по-добра

От банката предвиждат продължаващо понижение на каузи на необслужваните заеми в множеството страни от Централна и Източна Европа
11 май 2017
Виолина Маринова: Периодът на рекордно ниски лихви е в самия си край

Главният изпълнителен шеф на Банка ДСК пред " Капитал "
5 май 2017
KBC и OTP подадоха ценови предложения за ОББ

Очаква се утвърденият покупател да стане явен до края на годината
11 дек 2016
Унгарската банкова група OTP е подготвена за покупко-продажби в района

Надеждите са свързани с поделенията на гръцките банки в България, Сърбия и Румъния
23 авг 2015
Raiffeisen и OTP Bank чакат невисок растеж на Брутният вътрешен продукт и постоянни банки

Въпреки слабото повишаване на Брутният вътрешен продукт анализаторите плануват дълъг живот на държавното управление
22 яну 2015 Най-голямата унгарска банка OTB Bank, притежател на Банка ДСК в България, възнамерява да придобие най-малко пет банки в идващите две години, пробвайки се да се възползва от вълната на консолидация в бранша. България също е включена в проектите на OTP за покупка на нови банки, излиза наяве от изявление на основния изпълнителен шеф на унгарската кредитна институция Шандор Чани пред организация Bloomberg.

Разширяване и в България

Чани показва, че групата ще вложи 1 милиарда $ за разширение на наличието си в района на Централна и Източна Европа (ЦИЕ). По думите му задачите за разширението са от България до Беларус. От Банка ДСК не бяха открити за коментар.

Интерес към разширение на пазарното си наличие в България унгарската банка декларира от няколко години. Тя беше един от двата претендента за ОББ дружно с белгийската банково-застрахователна група KBC, подали дефинитивни предложения за поделението на гръцката NBG тук, която разпродаде дъщерните си банки поради реструктурирането в целия банков бранш в Гърция, натрапен от донорите на избавителна помощ.

Предпочетена за покупател беше KBC, която даде цена от 610 млн. евро за ОББ. В разнообразни моменти в банковия бранш името на OTP Bank се е свързвало импровизирано с интерес към Банка Пиреос (чийто гръцки притежател през юни тази година разгласи, че продава поделенията си в региона), към Societe Generale Експресбанк също. Банка ДСК е втора по величина в банковия бранш по размера на активите – към полугодието балансовото й число е близо 11.5 милиарда лева

Три банки за една година

OTP чака, че след реализиране на плануваните покупко-продажби делът на генерираните от чужбина доходи ще нарасне до 70% от сегашните 45%. През последната година OTP към този момент купи три банки в района. През май погълна хърватската Splitska banka, през юли закупи румънската Banca Romaneasca, а на 4 август завърши договорка за сръбската Войводянска банка.

В Сърбия и Румъния и двете банки бяха благосъстоятелност на NBG. Сделката в Сърбия е за 125 млн. евро за 9-ата по величина банка там, като след придобиването й ще стане седмият по величина състезател на локалния пазар, на който участва от 2005 година С румънското придобиване OTP ще стане 8-а по мярка на активите в страната. Цената на договорката не бе обявена тогава, само че сделката сред страните включва погашение на заем от 550 млн. евро, който Banca Romaneaska има към NBG. В Хърватия продавач на Splitska banka беше Societe Generale Group. Очакваният пазарен дял там е 10%.

В изявлението за Bloomberg Шандор Чани показва, че до момента в който някои европейски банки са притиснати от новите финансови условия, OTP се готви от две десетилетия, изчаквайки подобаващи условия, с цел да се възползва от опциите за сливания и придобивания в банковия бранш. Така в този момент проектът планува покупка на най-малко пет банки в идващите две години, без да се показват евентуалните цели.

Главният изпълнителен шеф на OTP показва, че дивидентът на банката може да бъде повлиян от придобиванията. По-голям дял ще бъде изплатен, в случай че банката не изразходва средствата, предопределени за разширение. Институцията евентуално ще разгласи дивидентната си политика след издание на резултатите за третото тримесечие, се показва в изявлението.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР