Отоплителният сезон за 2023/2024 г. току-що приключи, макар и с

...
Отоплителният сезон за 2023/2024 г. току-що приключи, макар и с
Коментари Харесай

Сметките за парно и инвестициите в топлоподаването в София и в Пловдив

Отоплителният сезон за 2023/2024 година преди малко завърши, въпреки и с ангажимента, че при внезапно захлаждане през април, би могло топлоподаването да бъде обновено. Обърнахме се към двете най-големи топлофикации в страната - " Топлофикация София " ЕАД и " EVN Топлофикация Пловдив " - с три настоящи въпроса, свързани със сметките на клиентите, направените и плануваните вложения от сдруженията и повредите през отоплителния сезон.

От двете топлофикационни сдружения дадоха за Money.bg следните отговори на въпросите ни .

Колко почти е междинната цена на месец за клиент за този отоплителен сезон (като цяло за ноември 2023 г.-февруари 2024 година и/или съпоставяне месец по месец) и надлежно какъв брой е по-висока /по-ниска от тази за предходния сезон? (Имаме поради, че сметките за март още не са направени.)

Отговор на " Топлофикация София " ЕАД

За приблизително месечно ползване и фактуриране можем да приказваме след привършване на отчетната акция на уредите за дялово премерване и надлежно фактуриране на топлоенергията в обща фактура, издавана от " Топлофикация София " за целия отоплителния сезон.

Ако обаче погледнем действителните и прогнозните сметки единствено за месец февруари 2024 година (за март ще излязат в средата на април), то те са относително по-ниски от тези за същия интервал през предходната година. С 19% по-малко е потребената топлинна сила през февруари 2024 година по отношение на същия интервал на предходната година и с 32% по-малко е потреблението по отношение на студения януари на 2024 година.

На база фактурирана топлоенергия за февруари анализът демонстрира, че 55% от битовите консуматори са получили фактура на стойност до 100 лв. , за 21% от клиентите цената е сред 100 лева и 150 лева, и едвам 3% от броя на фактурите са на стойност над 300 лв..

Отговор на " EVN Топлофикация Пловдив "

Относно фактурите на клиентите на " EVN Топлофикация Пловдив ", би трябвало да посочим, че над 85% от клиентите на сдружението са на ежемесечен доклад (дистанционен или визуален), т.е. при тези клиенти няма планирано ползване и планирани фактури. От години сдружението има осведомителни акции към клиентите си да преминат на ежемесечно отчитане.

Основното преимущество на ежемесечния доклад е, че се заобикаля рискът от непредвидими изравнителни сметки в края на сезона, защото клиентите заплащат всеки месец своето действително ползване на топлоенергия.

Размерът на фактурите за отопление и битова гореща вода зависи от разнообразни фактори - външна температура, степен на енергийна успеваемост в парцела, величина на жилището, брой живущи, режим/начин на ползване.

Средният размер на фактурите (с включен ДДС) за парно отопление в Пловдив е:

За отоплителен сезон 2023/2024 година

Февруари 2024 година - 78,70 лева

Януари 2024 година - 127, 5 лева

Декември 2023 година - 115, 2 лева

Ноември 2023 година - 72,50 лева

За съпоставяне, за отоплителен сезон 2022/2023 година:

Февруари 2023 година - 90,69 лева

Януари 2023 година - 100 лева

Декември 2022 година - 101,30 лева

Ноември 2022 година - 60,37 лева
 Снимка 219125
Източник:

Какви вложения са направени от Вашето топлофикационно сдружение през предходната година и в каква тенденция? А през тази година ще вършиме ли вложения за възстановяване качеството на топлоснабдяването в града?

Отговор на " Топлофикация София " ЕАД

През 2023 година «Топлофикация София» регистрира вложения в размер малко над 36 млн. лева, които са главно по топлопреносната мрежа , както и близо 6,8 млн. лв. по ремонтната стратегия на сдружението. Това са най-големите вложения за последните 5 години.

В капиталовата стратегия за 2024 година още веднъж по-големият дял от вложенията са планувани за подновяването на топлопреносната мрежа с акцент върху реконструкцията на магистрални топлопроводи , които генерират най-голям % топлинни загуби и са основни за сигурността на доставките на топлинна сила.

Планирани са и планове за създаване на съгласуваност сред топлоизточниците, което да обезпечи нужната алтернативност на доставката на топлинна сила и да предотврати засягането на огромен брой клиенти при осъществяването на ремонтни действия и профилактика .

Отговор на " EVN Топлофикация Пловдив "

От 2023 година в " EVN Топлофикация Пловдив " действат нови 5 индустриални централи за екологично произвеждане на топлоенергия - така наречен водогрейни котли. " EVN Топлофикация " влага в тях 23 млн. л е в а . Инвестицията в новите котли удостоверява уговорката на EVN към по-доброто качество на въздуха в Пловдив. Водогрейните котли са оборудвани с ново потомство нискоемисионни горелки, които се инсталират за първи път в България.

Заедно с построената през 2011 година нова когенерационна централа на стойност 100 млн. лева, сдружението обнови своите централи.

По този метод, " EVN Топлофикация Пловдив " е първото топлофикационно сдружение с напълно актуализирани индустриални мощности и екологично произвеждане. Топлофикационните централи на EVN не отделят във въздуха на Пловдив серни диоксиди, фини прахови частици и диоксини.

През 2023 година сдружението продължи темпа на високо равнище на вложения и поправки. За 2023 година капиталовата и ремонтна стратегия на " EVN Топлофикация " възлиза на 11 милиона лв. , вложени в рационализация, разширение и ремонт на топлопреносната мрежа, създаване на нови абонатни станции и други

И през 2024 година " EVN Топлофикация " е заложила в капиталовата си стратегия планове за реорганизация на мрежата . Дружеството работи също и за разширение на услугите и броят на своите клиенти посредством нови потребителски начинания и нововъведения.
 Снимка 659883
Източник:

Що се отнася до повредите - техният брой и тежест през преди малко миналия отоплителен сезон, повече или по-малко бяха по отношение на предходния и имаше ли доста тежки ?

Отговор на " Топлофикация София " ЕАД

През изминаващия отоплителен сезон не бяха регистрирани огромни пробиви по трасето, само че поради това че топлопреносната мрежа е в употреба повече от 30-40 години и тук-там е много корозирала, се постановяваше постоянно да реагираме навреме за премахване на зародили повреди.

Въпреки това, до тежки обстановки не се доближи. Аварийните екипи работиха бързо и в период, а в дните със затруднена метеорологична конюнктура бяха осъществявани непрекъснати обходи по сериозни или рискови точки. В резултат на ремонтна активност, през миналата 2023 година е сменено съвсем два пъти повече трасе от топлопреносната мрежа , по отношение на това през 2022 г одина .

В тази връзка е значимо да отбележим, че належащата цялостна рационализация на сдружението - както на оборудванията, по този начин и на мрежата - освен ще усъвършенства разноските, само че ще има и позитивен екологичен резултат на територията на столицата ни.

Отговор на " EVN Топлофикация Пловдив "

Чрез вложенията в нови уреди и възобновяване на топлопреносната мрежа, " EVN Топлофикация " работи за повишение сигурността на доставките на топлоенергия и понижаване на аварийността. Това е ясно отчетливо през последните сезони, през които бяха построени нови основни и разпределителни топлопроводи в града.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР