Отново сме свиделите на политически спектакъл, чийто сценарии беше написан

...
Отново сме свиделите на политически спектакъл, чийто сценарии беше написан
Коментари Харесай

Димитър Стоянов: Опраскаха МВР, време е да опраскат и службите

Отново сме свиделите на политически театър, чийто сюжети беше написан посредством записа. Ще го кажа на диалект - опраскаха Министерство на вътрешните работи, време е да опраскат и службите.

Това разяснява някогашният длъжностен министър на защитата Димитър Стоянов в предаването " Здравей, България " по Нова телевизия.

По думите му няма директна индикация за промяна на управлението на ДАНС.

 

" Няма по какъв начин да се сменят шефовете на службите през 3 месеца. Така службите стопират да работят и се слага в риск националната сигурност ", сподели съветникът на президента по сигурността.

По думите му сме очевидци на политически театър, чийто сюжет бе написан в оня запис на Политическа партия с безмълвното единодушие на премиера Денков. Според него обаче дали ще се стигне до рокади в службите не е ясно.

Стоянов уточни, че ръководещите вършат опит да заобиколят подписа на президента за назначение на управленията на службите. Ако бъдат заменени шефовете на службите, дефицитите в тях няма да се запълнят автоматизирано, посочи той.

Според него отхвърлянето на отчета на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства за осъществената активност от Народно събрание не е казус.

Твърденията за съветската връзка на президента и мантрата, че Радев прави завой към Русия са следващата опорка, сподели още Стоянов.

Не става въпрос за промяна на наши и ваши хора. Трябва да има експерти. Ако бъдат заменени от Народното събрание без автограф на президента ще се върнем в 2013 година, когато Делян Пеевски стана началник на ДАНС, добави Стоянов.

 

„ Неприемането на двата отчета значи нещо напълно друго – гласоподават избор на съмнение на държавното управление на Кирил Петков, което имаше ангажимент да сложи съответни задания на съответни служби и те да бъдат изпълнени. Такива задания очевидно не са били сложени. Този избор на съмнение се отнася и за комисиите за надзор на службите в 47-ото и 48-ото Народно събрание ”, сподели Стоянов.

Относно дали отводът да бъде признат отчетът е апел да си подадат оставките, Стоянов сподели, че този апел би трябвало да бъде съпроводен от претекстове, каквито той не е чул.

„ Ако бъдат заменени шефовете на службите, дефицитите автоматизирано ли ще бъдат запълнени. Тези дефицити би трябвало да бъдат с финансови средства, тъй като нашите служби са софтуерно изостанали. Трябва да са в крайник с сътрудниците си от партньорските служби, да получават надеждна информация и да я показват и на президент, и на министър председател ”, сподели Стоянов.

Той разяснява и двата разновидността - за обединение на цивилното и военното разузнаване, или вероятността да бъде заобиколен подписа на президента, да не би трябвало декрет за назначението им, а да се избират по предложение на държавното управление от Народното събрание.

„ Вторият сюжет е по-вероятен – да се заобиколи подписът на президента. Опити за обединение на двете служби има през 2011, 2015 и 2020 година Но и в трите случая разсъдъкът е надвил ”, сподели Стоянов. Той е срещу сменянето на шефове на служби толкоз нагъсто. „ Просто тези служби престават да работят, това обрича националната сигурност на крах ”, сподели Стоянов.

Промените, които са направени през 2021 от Стефан Янев, Стоянов дефинира като „ обосновани ”.

„ Тези претекстове бяха ясно написани, предоставени от министър-председателя – тогава Стефан Янев, на президентската институция ”, сподели Стоянов.

Стоянов бе безапелационен, че все още президентът Радев не планува да стане партиен водач. " Няма причина да виждаме такава мислъл. Президентът има още към три години мандат. Докато е президент, няма по какъв начин да бъде партиен водач. Няма нищо общо сред президента Радев и референдума, който беше разгласен за опазване на Трети март като народен празник, добави Димитър Стоянов.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР