Отново сериозен международен отзвук получават антиправителствените демонстрации у нас. Информационни

...
Отново сериозен международен отзвук получават антиправителствените демонстрации у нас. Информационни
Коментари Харесай

Международният отзвук след Великото народно въстание III

Отново сериозен интернационален отзив получават антиправителствените демонстрации у нас. Информационни организации и престини издания са отделили уместно внимание на вчерашния народен митинг.
По-рано споделихме публикацията на авторитетното немско издание " Шпигел ". ФрогНюз напомня, че точно то бе и изданието, популяризирало скандалната информация за " флирта " сред София и Анкара и предаването на турски опозиционер в ръцете на Ердоган благодарение на българските управляващи.

Припомняме още, че през последните няколко месеца има съществени и много сериозни материали в издания като " Дер Щандарт ", " Политико " и " Ню Йорк Таймс ". За митингите пишат и организации от ранга на " Ройтерс ", " Евронюз ", организация " Франс прес " и други.

Ето и някои от публикациите за вчерашните демонстрации:

.

Independent: Хиляди желаят оставката на държавното управление в Деня на независимостта на България

Хиляди хора заляха улиците на българските градове във вторник, когато страната чества своята самостоятелност. Призивите са за оставката на премиера Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев. Те са упрекнати в това, че да разрешили на олигархичната мафия да изземе контрола в балканската страна.

Предимно младите протестиращи декларират, че желаят същински дейности по отношение на ограничение на корупцията. Те желаят Борисов да си тръгне от поста, който ръководи към този момент трети мандат и е на власт от 2009 година

Протестиращите, които имат поддръжката на към ⅓ от популацията на страната, съгласно последните изследвания, желаят предварителни избори, които да се проведат преди края на държавния мандат през март.

Полицейското наличие в центъра на столицата беше извънредно засилено по време на Великото национално въстание. Кордони от униформени оградиха държавната постройка.

През последните месеци демонстрациите протичат относително спокойно. Въпреки това на няколко пъти има и конфликти с органите на реда, като в следствие има и арестувани.

.

Euronews: България: Хиляди желаят оставката на Борисов в Деня на независимостта

Хиляди заляха улиците на българските градове в България във вторник, 22 септември, когато страната отбелязва своята самостоятелност. Призивите са за оставката на премиера Борисов и на основния прокурор Иван Гешев. Те са упрекнати в задкулисие и в това, че са разрешили на на олигархията да изземе контрола над тази балканска страна.

Предимно младите жители упорстват държавното управление да предприеме дейности за ограничение на корупцията и декларират, че им е пристигнало до гуша от премиера Бойко Борисов, който ръководи към този момент трети мандат и е на власт от 2009 година

Протестиращите, които получават поддръжката и на към ⅓ от популацията съгласно последните социологически изследвания, желаят предварителни избори, вместо постоянни, след приключването на държавния мандат през месец март следващата година.

“Изглежда, че през последните няколко дни митингите като че ли губят сила, само че силата в обществото остава същата”, декларира Христо Панчугов - политолог от Нов български университет.

“Още има към 60% от жителите, които поддържат настояванията на протестиращите и аргументите, заради които стачкуващите заливат столичните улици към този момент над 70 дни”, споделя още той.

Полицейското наличие в столицата във вторник беше извънредно засилено. Вчерашният митинг се организира в деня, в който страната отбелязва годишнина от своята самостоятелност от Османската империя. Полицейски кордон обкръжи държавната постройка.

Въпреки че демонстрациите през последните месеци протичат относително спокойно, на няколко пъти имаше конфликти с униформените, като в следствие има и арестувани.

В отговор на митингите, Борисов предложи промени в конституцията, които бяха избрани от жителите като опит държавното управление да се задържи на власт до постоянните избори.

“Ако обстановката продължи по същия метод, изгледите са митингът да се радикализира от ден на ден. Хората са все по-малко склонни да приказват, с цел да се изгладят разликите. Ще ставаме очевидци на все по-голяма радикализация и от ден на ден популизъм от фигурите на политическата сцена, които ще имат отрицателен ефект”, счита Панчугов.

.

Le Figaro: България: Трима служители на реда ранени по време на демонстрациите в София

Трима служители на реда са потърпевши по време на демонстрациите в София във вторник, когато България отбелязва своята самостоятелност. Участниците в митингите упорстват за “независимост от мафията” и желаят оставката на държавното управление. Близо 10 хиляди души излязоха по улиците на столицата, съгласно данни на организация “Франс прес”.

Антиправителствени демонстрации имаше и в други градове на страната. Във Велико Търново, където бе кулминационната точка на вчерашните празнувания, по време на речта на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, се чуха възгласи “Оставка!”.

“Оставка!” и “Мафия” скандираха и протестиращите в София, измежду които има доста младежи. Те наддадоха пронизителен писък с вувузели пред държавната постройка.

“Искам да мога да пребивавам в България, макар че множеството ми сътрудници в университета ще изоставен страната, незабавно откакто завършат”, споделя Янина Василева, студент по медицина в столицата.

Сблъсъци помрачиха другояче тържествената атмосфера, откакто в по-късните часове против полицията започнаха да летят бутилки, бомбички и камъни. Три редици от униформени бяха образували кордон, а служителите на реда бяха с бронежилетки, каски и щитове. Полицията отблъсна протестиращите няколко пъти. Пострадаха трима униформени, съгласно данни на Столична дирекция на вътрешните работи.

Ежедневните митинги в столицата не престават към този момент два месеца и половина. Обединени са хора с разнообразни политически възгледи, а настояванията им са за “живот, който дава отговор на европейските стандарти”.

България е най-бедната и най-корумпираната страна в Европейски Съюз, съгласно “Трансперънси интернешънъл”.

Вчерашният митинг бе с название “Велико национално въстание”, като това е третият сходен народен митинг. Първият се организира на 2 септември. Тогава демонстрацията бе белязана от принуждение, а вследствие на конфликтите имаше 200 ранени, измежду котио служители на реда и протестиращи.

В продължение на близо 10 години на власт в България е Бойко Борисов. Мандатът му изтича през март, а министър председателят отхвърля да подаде оставка, като се базира на потребността от непоклатимост в страната. Това идва в подтекста на рецесията от COVID-19. Борисов упреква протестиращите в липса на различен политически план, като по думите му триумф се реализира с помощтаа на разговор, а не борби. Думите му са част от изказване във Фейсбук, където Борисов се изявява. Премиерът в последно време заобикаля обществени появи.

Превод: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР