Отново се обсъждат мерките в България и тяхното изпълнение.Проф. Йорданка

...
Отново се обсъждат мерките в България и тяхното изпълнение.Проф. Йорданка
Коментари Харесай

Проф. Йорданка Стоилова: В България дори маските все още не се носят правилно

Отново се разискват ограниченията в България и тяхното осъществяване.

Проф. Йорданка Стоилова от катедрата по " Епидемиология и Медицина на бедствените обстановки " в Медицинския университет в Пловдив разяснява по обстановката с пандемията в България. " Дневник " разгласява акцентите от изявлението й.

Министерството на здравеопазването, а и основният държавен здравен контрольор, се управляват по написания от тях Национален проект за справяне с пандемията. Този проект е доста цялостен и прецизен. Това обаче, което е проблем, е дали се съблюдава.

Маските, да вземем за пример, даже в затворени пространства, където се събират голям брой хора, като магазини, не всеки път се носят. Или се носят погрешно. Това носене на маската под носа за мен е безусловно безсмислено, тъй като това е въздушно-капкова зараза и ние вдишваме, надлежно, вируса. Значи маската би трябвало да бъде над носа, би трябвало да се носят маски с по-висока степен на отбрана, елементарните хирургични би трябвало да се сменят през час и половина - два, и да бъдат изхвърляни.

Така че, това е значимо. Аз, персонално, държа на маските и съгласно мен не е пристигнал моментът днес-утре да тръгваме и с маски навън, само че в случай че се усили заболяваемостта, както предвиждат математическите модели, тогава би трябвало и на открито да се носят маски. В тези две години постоянно е имало огромна спънка и противоречие в обществото за това.

Всичко, което би трябвало да знаете за:

Маските би трябвало да се носят и от имунизираните, и от преболедувалите. Защото е те могат да пренесат вируса. Така че ограниченията би трябвало да се съблюдават от всички.

Това е огромният проблем в приложната епидемиология - това, че е мъчно да убедиш обществото, а с насила не става.

Зеленият документ, когато го гласувахме, имах вяра, че ще се усили процентът на имунизирани. Но към момента нямаме нужния %, в това число и за бустерните дози.

А за една въздушно-капкова зараза е нужен така наречен изчерпваща имунизация измежду популацията - с други думи - би трябвало да имаме мното висок % имунизирани.

Все още няма проучвания и разбори какъв брой време те защищава имунизацията. Все отново се реши на три месеца да се слага бустера, популярност Богу, с цел да се защитят хората.

Но ние като епидемиoлози и като медици сме доста неудовлетворени от имунизационния развой у нас. Това, че се постановат бустери, няма отговорни, това са нови ваксини, това е молекулна медицина, такава е към този момент от десетки години медицината.

Не може всичко да става бързо, по този начин е и с тези нови ваксини - в тази ситуация, единственото средство против пандемията са имунизациите и се потвърди, че те са ефикасни от тежко протичане на заболяването и от хоспитализации. А ще дойдат и още нови ваксини. Да, това да демотивира хората, само че имунизационният развой е комплицирана материя.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР