Отново отложиха ремонта на банята в Горна баня, съобщи БНР.

...
Отново отложиха ремонта на банята в Горна баня, съобщи БНР.
Коментари Харесай

Отново отложиха ремонта на банята в Горна баня

Отново отложиха ремонта на банята в Горна баня, заяви БНР. Парите, избрани за спешен ремонт на фасадата в размер на 700 000 лв. , бяха извадени от бюджета на Столичната община. Местните жителите неколкократно алармират, че банята към този момент е рискова и се притесняват, че постройката няма да издържи още една зима в това положение.

Припомняме, минералната баня в Горна баня е издигната през 20-те, 30-те години на предишния век . В градежа са взели участие хора от квартала най-вече с непринуден труд на хората от квартала. Банята е употребена интензивно до края на 80-те години на XX век.

След това е затворена, а след отдаването на концесия на минералната вода, която е в непосредствена непосредственост до банята през 1999-2000 година постройката е занемарена.

Сградата е монумент на културата и признакът на Горна баня, напомня Дарина Лучанска от Инициативния комитет на Горна баня.

До 2015 година банята е била благосъстоятелност на Министерството на здравеопазването и е стопанисвана от болничното заведение по рехабилитация в Овча купел . Заради дефицит на пари не са полагали задоволително грижи за нея.

Още същата година Инициативният комитет, с поддръжката на съвсем всички поданици на квартала се заема със задачата да възроди банята във типа отпреди 1989 година

След актуализацията на бюджета на Столичната община банята в Горна баня е извадена от листата за обектите, които ще бъдат ремонтирани през актуалната 2020 година.

Според Столична огромна община банята ще бъде ремонтирана през 2021 година, само че Горнобанци считат, че това може да е съдбовно за постройката.

Кметът на " Овча купел " Ангел Стефанов към този момент е изискал цялата документи за банята в Горна баня, както и за тази в " Овча купел ", чийто ремонт също се отсрочва. Според Националния институт за недвижимо културно завещание идейният план би трябвало да бъде преправен, защото в този си тип не може да се случи.

От Инициативния комитет на Горна баня се надяват плануваното препроектиране на двете бани да се случи по-скоро и реконструкцията да бъде съвместима с предназначението на постройката.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР