Отново недостиг на медикаменти за диабетиците. В сигнал до bTV

...
Отново недостиг на медикаменти за диабетиците. В сигнал до bTV
Коментари Харесай

Дефицитно лекарство: Вид инсулин липсва в много от аптеките в Стара Загора


Отново дефицит на лекарства за диабетиците. В сигнал до bTV фен от Стара Загора ни сигнализира, че в региона има недостиг на инсулин, който поддържа естествени равнищата на кръвната захар.

Виктор търси нужния за диабетиците инсулин.

Снимка: bTV


„ Той се приема всеки ден, до 3-4 пъти дневно. Той се води дневен и хората няма по какъв начин да си контролират кръвната захар денем “, сподели Виктор Станчев.

От седмици обаче медикаментът не е разполагаем в нито една от аптеките, които посещава.

„ Аз ревизирах към 5-10 аптеки, приятелката ми също ревизира много аптеки. И отговорът от аптеките беше, че и те не знаят по кое време ще има тъй като в самите хранилища няма “, изясни мъжът.

Министърът на опазването на здравето разяснява, че два от складовете за търговия на едро са с отнети лицензи.

„ Проблемът с някои лекарства, които липсват, е и че се изписват всеобщо за лекуване на болести, за които не са предписани. При всеобщия европейски дефицит на този медикамент ние преди 20 дни успяхме да договорим огромно количество от същия медикамент от Словения. Заредихме към 10 000 опаковки, които бяха изчерпани в аптечната мрежа безусловно за дни “, сподели доктор Асен Меджидиев, министър на опазването на здравето.

В отговор на сигнала за дефицит на инсулин в Стара Загора от Изпълнителната организация по медикаментите написаха:

„ Към 10.03.2023 година " НОВО НОРДИСК ФАРМА " ЕАД уведомява, че от началото на годината до сегашния миг е дистрибутирал към търговци на едро 4206 бр. опаковки от лекарствения артикул. Към същата дата в търговците на едро са налични количества. “

Следваща планувана доставка ще се реализира на 15.03.2023 година в размер на 12 260 опаковки от лекарствения артикул.

Но за дните до новата доставка са проблем за диабетиците.

„ Без него не знаем какво ще вършим, към този момент започваме да търсим различни разновидности, които не знаем какви са “, съобщи Виктор.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР