Отново дефицит на лекарства в аптеките. Преди дни излезе информация,

...
Отново дефицит на лекарства в аптеките. Преди дни излезе информация,
Коментари Харесай

Увеличават се липсващите инсулини, вече са седем

Отново недостиг на медикаменти в аптеките. Преди дни излезе информация, че липсват 7 инсулина.

Ситуацията е тревожна и това не е от в този момент, а от години, призна пред БНР Николай Костов – ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки.

„ Броят на инсулините, които липсват, се усилва непрестанно. Те към този момент са 7, само че даже са повече, тъй като и при останалите има нередовно доставяне, т.е. има някаква форма на недостиг. Много малко са инсулините, за които може да се каже, че ги има постоянно “.

Той даде образец с Австрия, където по думите му няма нито един изчезнал инсулин. Това навежда на мисълта, че казусът най-вероятно е чисто български, акцентира Костов в изявление за предаването „ Преди всички “. Според него проблем с инсулините в Европа няма, само че:

„ Компанията „ Санофи “ е декларирала още при започване на година, че ще има липса на инсулин. Но по този начин, както е декларирала, че ще има липса, през този интервал са изнесени 22 799 опаковки тъкмо от инсулина на тази компания. Това значи, че тя е внасяла, макар че е подавала съобщение, че няма да внася. Проблемът е, че целият този инсулин е изнесен “.

По думите му това количество на изнесен инсулин е задоволителен за потребностите на над 5000 души на месец, а потребяващите тези инсулини са 4000.

Костов не уточни тъкмо за кои страни сме изнесли този инсулин, само че нормално това е в Европейски Съюз.

Той акцентира, че системата, която би трябвало да предотврати износа, не работи както би трябвало. Според него тя е направена по този начин, че да не работи. Има потребност от съществена смяна, безапелационен е ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки. По думите му би трябвало да се трансформират формулите, по които тя пресмята:

„ В момента тя вкарва лекарството в забранителния лист, когато неговата наличност е по-малко от 65% от приблизително месечното ползване. Това е прекомерно малко. На процедура това е ресурс за 20 дни. Този ресурс би трябвало да бъде вдигнат. Трябва да се промени тази система по този начин, че тя да си прави работата и да пази интереса на болните. Всичко е в ръцете на законодателя “.

Николай Костов означи, че всичко това води до други проблеми – разменят се инсулини в обществените мрежи, икономисва се от количеството.

Той разгласи, че проблем имат и останалите диабетици, които не са на инсулин. По думите му тези хора в България са повече от половин милион. Костов съобщи, че липсват към 20 медикаменти. И там още веднъж главният проблем е експорт, акцентира той. Другият проблем, по думите му, е манията за намаляване с тези медикаменти.

Липсват и ваксини, да вземем за пример за Хепатит Б, както и над 300 други медикаменти, уточни ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки. По думите му сега антибиотици има.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР