Отново багери на плажа този уикенд. Брегоукрепване или стоителни дейности

...
Отново багери на плажа този уикенд. Брегоукрепване или стоителни дейности
Коментари Харесай

Багери на плажа в Алепу - укрепват брега или строят комплекс

Отново багери на плажа този уикенд. Брегоукрепване или стоителни действия в нарушаване на закона - такава инспекция следва през днешния ден на плажа Алепу край Созопол.

Снимка: btvnovinite.bg

Строителство през днешния ден няма, откакто жители алармираха, че се работи и през почивните дни. На 3 март инспекция на bTV също сподели, че строителството продължава. От Министерство на регионалното развитие оповестиха публично, че през днешния ден ще бъде направена инспекция дали единствено се прави подсилване на брега или продължава да строи ваканционен комплекс.
Проверяват строителството в местността " Алепу " край Созопол Целта е да се откри дали се прави брегоукрепване или се строи курортен комплекс
След сигнали на жители, строителният надзор направи инспекция и преди две седмици, само че не бяха открити нарушавания.

„ Не може без бетон, не може без арматура, не може без кофраж, не може без кранове, не може без бетон-помпи, другояче не става… Как ще укрепим, в случай че нямаме една здрава строителна структура, която би трябвало да спре земния напън, който е това свлачище - никакъв различен метод няма!”, изясни Йордан Гергов - началник на обекта.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него разрешителните за градежа не от през днешния ден или от през вчерашния ден, или от преди месец, те са от дълго време, и всичко е в съгласие.

Йордан Геров твърди, че свлачището е рисково и в случай че не се направи структура, свлачището ще продължи да работи. Това по думите му ще е рисково за хората, които употребяват плажа.

„ Първият стадий е само градивната част по подсилване на свлачището. Ние просто вършим една трета от цялата история, която би могла да се осъществя във времето. Не повече!”, безапелационен е ръководителят на обекта.

Снимка: btvnovinite.bg

На повърхност от 20 дка е планувано построяването на два нови ваканционни комплекса. От компанията – вложител отхвърлиха да застанат пред камерата, само че изпратиха мнение. В него се споделя, че се извършват само геозащитни действия за подсилване на свлачището, планувани в първия стадий в издаденото позволение за градеж от община Созопол.

Те прецизират, че Министерство на околната среда и водите и общината са сезирани, че в случай че почналото подсилване бъде спряно, има заплаха да се унищожи цялата укрепителна структура и земна маса и бетона да засипят плажа.
Снимка: btvnovinite.bg
В сигнал от Асоциацията на геодезистите, изпратен до Министерство на регионалното развитие, премиера и основния прокурор, се твърди, че в тази ситуация се прави нарушаване на екологичното законодателство, и че компанията построява не това, което е съгласувала с екоинспекцията през 2017 година. В капиталовото предложение е посочено, че защитното оборудване би трябвало да бъде построено на равнището на пътя, а не на плажа.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР