Относно визитата на Лаура Кьовеши:Не очаквам да чуя нищо от

...
Относно визитата на Лаура Кьовеши:Не очаквам да чуя нищо от
Коментари Харесай

Бойко Найденов: С най-много прокурори на глава от населението в Европа сме. Сцецсъдът не е това, което трябваше да бъде

Относно визитата на Лаура Кьовеши:

Не чакам да чуя нищо от нея по повод на митингите против Иван Гешев. Тя има рамка на пълномощията. Тя няма да излезе отвън тези пълномощия, няма да прави политически мнения. Доверието в българската правосъдна система не се дефинира от митингите. Ниво от 6 % доверие е проблем. Това значи, че хората нямат доверие в правосъдната система. Не би трябвало да чакаме извън да се въздейства върху българската правосъдна система. Ние сами би трябвало да решим проблемите си. Съединени американски щати и Европа са две разнообразни неща. Чисто административно, обаче нещата са разнообразни.

Злоупотреба с евросредства:

Докато работех в прокуратурата имахме доста сигнали за корист с европейски средства. Имахме доста повече сигнали. Нека хората да знаят, че в случай че някой човек си построи къща за посетители, след 5 години тя става негова. Ако се откри проблем, всички ние данъкоплатците му купуваме къща на този човек, тъй като парите би трябвало да се върнат от нас. Контролът върху разходването на средства би трябвало да е на доста високо равнище и да не е политически. Ние би трябвало да създадем имунитет против сходни злоупотреби.

Най-много сигнали имаше за земеделието, строителството. На „ Ларгото “ се оповестиха числа, които са притеснителни. Половината от парите не са утвърдени от Европейски Съюз. По САПАРД водехме каузи, с които нищо не се случи. Няма принадлежности, които да пресекат в точния момент опитите за кражба на европейски средства. Десетки и стотици милиони отиват някъде, неизвестно къде.

За правосъдната система:

Имаме разделяне на управляващите. Моето чувство е, че през последните години правораздаването не желае да одобри това, че другите управляващи би трябвало да го управляват. Видяхме, че има законопроект, след което стартира несъгласие, митинги. Не друга, а политиците ще решат и това постоянно е било по този начин. Преди имаше боязън от Бога, позор от хората и глоба. Сега какво виждаме?!

За профилирания съд:

За мен се излезе и се стигна прекомерно надалеч, излезе се от това, което трябваше да бъде този съд. Трябваше този съд да рабати на локално равнище там, където не можеше това да се случи. Този съд наподобява на ексклузивен съд, което е нарушаване на Конституцията. Затова моята оценка не е висока. От 10 години съм юрист и мога да погледна от едната и другата страна. Тези каузи преди този момент се разглеждаха от други съдилища и то не по-малко сполучливо. Отиде се в прекаленост, тези съдилища излязоха в границите на естественото.

За рокадите в службите:

Всеки началник, който стартира да работи на обещано място, има право да си избере своя екип. Промени ще има, не може да няма. Това, че някои хора си мислят, че за вечно на обещано място, е безусловно неправилно. Няма безконечни хора. Не може някой човек да застане един път вечно и да управлява обещано ведомство. Той се изхабява. Ти малко или доста си обвързван с тази партия, която те е поставила там. Най-нормално е да се смени даден човек.

Не очаквайте да дама оценка на Гешев. Той прави своята работа-добра или неприятна. Хората, които стачкуват, също имат своето прави. Един митинг не може да бъде нездравословен, рисков или неразрешен. Ние сме народна власт.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР