Относно свиканите в сряда консултации, ние ще се явим, заяви

...
Относно свиканите в сряда консултации, ние ще се явим, заяви
Коментари Харесай

Дончев: Ще се явим на консултациите при президента, на този парламент трябва да се даде шанс

Относно свиканите в сряда съвещания , ние ще се явим , съобщи заместник-председателят на ГЕРБ и народен представител от ПГ на ГЕРБ-СДС Томислав Дончев пред публицисти в Народното събрание във връзка поканата на президента Румен Радев към първата по бройка парламентарна група за съвещания, в границите на конституционната процедура по сформиране на държавно управление.

" На това Народно заседание би трябвало да бъде даден късмет, в случай че шансът се показва в малко повече време, дано има малко повече време ", разяснява той по отношение на поръчката на президента, че няма да бърза с консултациите и раздаването на мандатите.

Според Дончев спомагателен мотив да се даде късмет на Народното събрание е, че има незабавни задания като бюджета за идната година, законопроектите по Плана за възобновяване и резистентност и нужните ограничения за намаляване на рецесиите.

Заместник-председателят на ГЕРБ разяснява, че може би е редно да се явят на консултациите при президента в уголемен състав , тъй като има няколко значими тематики за диалог.

Като първа и съществена той уточни опциите за съставяне на ръководещо болшинство и държавно управление в границите на този парламент. Наред с това той означи, че има и други значими тематики като бюджета за 2023 година, с каква бюджетна технология се подхожда - титулярен бюджет, удължение на бюджета за 2022 година, параметрите в него, в това число и тематиката енергетика.

Относно заявеното предпочитание на президента да не бърза с връчването на мандатите, Дончев разяснява, че това е вярно. На този парламент би трябвало да се даде късмет, тъй като в противоположен случай опцията " бързи избори " би възпроизвела сегашната обстановка и ние бихме били сложени пред същите задания, пред които сме сложени сега, счита той.

Единствената разлика, която би се отразила в отлив на поддръжка за някои политически сили, е тематиката за отговорността - кой ще е отговорен за неспособността на това Народно заседание да образува ръководещо болшинство, добави Дончев. 

По отношение на проектобюджета за следващата година, той разяснява, че при изискване, че нямаме държавно управление, определено от някакво ясно болшинство, което да следва ясни политики, може би най-хубавият вид е удължение на бюджета за 2022 година до март-април, да се даде най-малко комфорт на едно служебно държавно управление да реализира главните си функционалности и да е в положение да оказва помощ на семействата и бизнеса през зимата.

Според Дончев има голям риск бюджетът за 2023 година да се трансформира в " предизборно мероприятие ". Той разяснява, че повишението на приходите в бюджетната сфера не е най-важният въпрос. Най-важните въпроси са обезпечаването на продължаваща помощ за бизнеса, поради високите цени на електрическата енергия, и помощ за обществено уязвимите групи, добави Дончев.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР