Отношенията между Швеция и Унгария са в най-ниската си точка,

...
Отношенията между Швеция и Унгария са в най-ниската си точка,
Коментари Харесай

Унгария заяви, че отношенията ѝ с Швеция са в най-ниската си точка

Отношенията сред Швеция и Унгария са в най-ниската си точка, съобщи през днешния ден началникът на кабинета на унгарския министър председател Виктор Орбан и прикани Стокхолм да предприеме стъпки за подсилване на доверието сред двете страни, защото се стреми да получи поддръжката на Унгария за участието си в НАТО, заяви " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

Миналата година Финландия и Швеция аплайваха дружно за участие в алианса, само че кандидатурата на Швеция от страна на Турция и Унгария. Будапеща аргументира позицията си с против дейностите на Орбан във връзка с демокрацията и върховенството на закона.

Във вторник към НАТО след историческа смяна в своята политика, провокирана от съветската инвазия в Украйна, което пък докара до закани от страна на Москва за " контрамерки ".

Приветствайки присъединението на Финландия, президентът на Съединени американски щати Джо Байдън прикани Турция и Унгария " неотложно " да завършат процесите по ратификацията на кандидатурата за присъединението на Швеция към алианса.

Началникът на кабинета на Орбан, Гергей Гуяш, още веднъж изрази опасенията на ръководещата партия " Фидес " за кандидатурата на Швеция за участие в НАТО, които съгласно него се споделят и от държавното управление на страната. Тези опасения се ускоряват и от обстоятелството, че Швеция и Финландия наскоро се причислиха към правосъдния иск, заведен против Унгария от Европейската комисия, сподели той.
" В такава обстановка единството на НАТО е от първостепенно значение " и за никого няма да е потребно, в случай че внасяме разногласията сред две страни в редиците на НАТО, добави Гуяш. Процесът по ратификация на шведската кандидатура в Унгария е в задънена улица в унгарския парламент от юли насам, като през февруари Орбан за първи път изрази безпокойствие за участието на северните европейски страни в НАТО, отбелязва " Ройтерс ". Наред с други рецензии Орбан упрекна тогава двете страни, че популяризират " откровени неистини " за положението на демокрацията в Унгария, напомня организацията.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР