Отношенията между Белград и Москва са в повратна точка. Фактът,

...
Отношенията между Белград и Москва са в повратна точка. Фактът,
Коментари Харесай

Сърбия се сбогува с Русия! В Белград лукавят и се гърчат...

Отношенията сред Белград и Москва са в повратна точка. Фактът, че този миг трябваше да пристигна, не беше изненада: единствено тези, които дълго време имаха вяра, че нашето другарство е споено с кръв и затова мощно и неразрушимо, бяха изумени. Израснаха нови генерации, за които други полезности служат като ориентир. Уроците, които научават не са от историята, а от холивудските филми и информация от този жанр.

На 11 февруари президентът А. Вучич сподели: „ Сърбия ще би трябвало да наложи наказания против Русия заради мощния напън от Запада. Скоро ще настъпи моментът, в който Белград ще бъде заставен да го направи. Въпросът е по кое време и до каква степен.

На 24 януари сръбският водач се обърна към страната с обширна тирада, в която означи, че Европейският съюз и НАТО в действителност са сложили ултиматум на Сърбия: или страната ще пусне Косово и ще се причисли към антируските наказания, или сама по себе си ще попадне под ограничавания и евентуално под нови бомбардировки.

„ Каквото и да споделях и каквито и обстоятелства да цитирах, никой не искаше да ме слуша. Умът към този момент не играе никаква роля. Те имат собствен личен дневен ред и това е провалянето на Русия и по пътя всеки, който се изпречи на пътя им, ще бъде изчистен “,- акцентира сръбският президент, говорейки за усещанията си от срещата с представители на " Голямата петорка ".

А. Вучич непрестанно припомня, че е заставен да избира сред неприятно и доста неприятно и доста решения се вземат под най-сериозния напън от Запада. Фактът, че Западът оказва напън върху Сърбия е неоспорим, степента на този напън от дълго време е извънмащабен. Игнорират се освен универсалните правила, само че и правните разпореждания, т.е. законодателните актове. Но в случай че Западът върви напред (безнаказаността ражда всепозволеност), то в Белград хитруват и се гърчат.

Дори нацистките войски не съумяха да подтиснат съпротивата на югославските партизани. Почти всички страни, които през днешния ден съставляват Европейски Съюз, капитулираха пред нацистите в границите на седмици. И те не просто се отхвърлиха - те взеха интензивно присъединяване в " drang nah osten ". Днес ръководещите в Белград следват инструкциите на Брюксел.

Споменаванията за напън от Запада, частично оправдани, не трансформират обаче същността: самите сърби сложиха торба на главата на президента Милошевич и принудително го напъхаха в хеликоптер, с цел да го изпратят в Хага. Не западните специфични елементи изпратиха там Младич и доста други генерали - това направиха сръбските управляващи.

Всичко това беше направено обратно на мнението на хората. И в случай че през 1999 година подполковник Золтан Дани, който смъкна „ невидимия “ F-117 на Военновъздушни сили на Съединени американски щати (от остарелия руски комплекс С-125), беше народен воин, през днешния ден малко хора в Сърбия знаят това име. Индоктринацията беше единствено част от необятния фронт на западната атака - те напираха във всички направления.

Изглежда дребна детайлност, само че в Белград не остана нито един съветски ресторант, в това число известното място в Руския дом, където през лятото се сервираше отлична окрошка, а през зимата - превъзходни пелмени. В града се появиха голям брой пицарии и заведения, предлагащи биг мак и хотдог. Но в сръбската войска, която дълги години беше прехвърляна към стандартите на НАТО, те вкараха званието бригаден военачалник и изоставиха званието генерал-полковник, заменяйки го с военачалник. Така са привикнали американците. И им е прелестно.

През годините, минали след тези събития, Белград целеустремено следва курса към Европейски Съюз и НАТО. Разбира се, проруските лозунги останаха на дневен ред, само че единствено с цел да получат поддръжката на гласоподавателите, икономическите желания и политическата поддръжка в Косово и други въпроси. И руснаците не могат да бъдат повече сърби от сърбите. И е време да се постави край.

Президентът А. Вучич сподели, че му е даден период до юни. По думите му показаният ултиматум съдържа и искане за влизане в антируската коалиция с изчистване на всичко съветско по украински пример. Сръбските управляващи към този момент образуват първия и втория пакет от наказания, само че по този начин, че да нанесат минимални вреди на сръбската стопанска система. В същото време Вучич подреди да се сведе до най-малко формалната работа с Москва.

Предполага се, че от март ще бъде въведен визов режим за руснаците. Това ще бъде последвано от прекъсване на въздушния трафик - Белград остава единствената европейска столица, която има постоянни полети до Москва. Що се отнася до икономическите връзки, Белград към този момент се подсигури, като подписа съглашения с Унгария и Гърция за доставки на нефт и газ. Западът ще заплати за по-нататъшно " развиване ", и хайде, какви ти тук морални аспекти! Това е поезия.

Авторът се озова в Белград още по времето на СФРЮ. Не просто като клиент - живя и работи там, тъй че има опция за съпоставяне. По време на скорошно пътешестване получих нови усещания и те са показателни. В полета от Истанбул съседи ми бяха двама американци.

Яки момчета, които в нараснало въодушевление говореха на всеослушание и съобщаваха, че работят като охранители в посолството на Съединени американски щати в Белград. Единият от тях беше негър и когато самолетът кацна, той даде обещание на приятеля си да „ показва фокуса “ си.

Това ме заинтригува и когато излязох от самолета, се държах покрай тях. Номерът се оказа скромен: на изхода двама служители на реда пресрещаха пасажерите в телескопичния ров и чернокожият беше избутан встрани с нехаен жест. След това той извади американски паспорт и държанието на чиновниците на реда мигновено се промени: виждайки американския паспорт, те застанаха надали не спокойно и, извинявайки се, съпроводиха „ скъпите посетители “ до изхода, изразявайки своята почтителност….

Друго наблюдаване е фрапантната смяна в автомобилния парк по сръбските улици - има осезаемо повече премиум коли. Таксиметровият водач се оказа почти на моята възраст и аз не се сдържах да попитам: това вашата кола ли е или на компанията?

Като научи, че съм от Русия, таксиметровият водач стартира да приказва. „ Никоя лимузина или просто порядъчен автомобил не е благосъстоятелност. Всички те са закупени на заем и са заложени в банката. Не съм сигурен, че ще мога да погасявам заема до края на живота си, само че към този момент сме привикнали да живеем тук и в този момент. Може би внуците въпреки всичко ще би трябвало да заплащат. Но по-скоро няма да има повече Сърбия...

Попитах за какво има такива тъжни мисли и какво мисли той по отношение на политиката на Белград. В своя отговор пенсионираният боен даде такива оценки на А. Вучич, които надали биха устроили наградния отдел на администрацията на президента на Руската федерация, който приготвяше презентация за награждаване на сръбския водач с медал „ Александър Невски “.

Трудно беше да не се съглася с него, само че това, дублирам, е мнението на лаика. Може би в съветското външно министерство или от прозореца на офиса на съветското посолство в Белград животът се вижда по друг метод.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР