Отнети са били военните акредитации на журналисти от шест украински

...
Отнети са били военните акредитации на журналисти от шест украински
Коментари Харесай

Главният редактор на телевизия Громадсдке пред БНТ: Как работят медиите в Украйна през войната

Отнети са били военните акредитации на публицисти от шест украински и задгранични медии поради нарушение на възбраната да влизат и предават от Херсон без позволение. Това оповестяват уеб сайтът " Медуза " и други медии, като се базират на Генералния щаб на украинската войска.

Сред глобените медии " CNN " и " Sky News ", които са се присъединили с репортажи онлайн от освободения град, а евентуално и украинските осведомителни портали " Суспилне " и " Громадске ". Специалният режим за акредитация и работа в зоните на военните дейности в Украйна беше въведен със заповед на главнокомандващия на армията три дни след съветското навлизане.

В диалог с Николай Кръстев за Българска национална телевизия основният редактор на телевизия " Громадсдке " Евгения Моторевска описа за рисковете и компликациите в работата на публицистите по време на война.

Българска национална телевизия: Евгения, кажете, апелирам Ви, по какъв начин работят украинските медии през войната?

- Също, както работеха и преди войната, единствено че в пъти повече, защото интензивността на работата е голяма, тъй като не можем да си позволим по-разширен състав, работим в границите на бюджета, с който разполагаме. Първите 3-4 месеца работехме в действителност без почивни дни, без отпуски. След това, като разбрахме, че войната ще продължи дълго, се постарахме да влезем в режим, при който хората ще могат да почиват, да се възвръщат, само че, несъмнено, всички сили на украинските медии в този момент са хвърлени към отразяване на войната и съветската експанзия и по тази причина евентуално 80-90% от нашето наличие е за войната. Именно в " Громадске " доста пишем за военните закононарушения на съветските военни в Украйна.

Българска национална телевизия: Как войната промени работата на " Громадске "?

- Наложи се всички наши кореспонденти да станат военни репортери, защото през днешния ден това е наша съществена тематика. Всеки няколко месеца се случват положителни за нас събития, нашите въоръжени сили освобождават нови територии и, несъмнено, всички ние - аз и моите сътрудници, пътуваме. Ние работим и в зоната на бойните дейности, и в освободените територии, и по тази причина всички ние трябваше да овладеем тези нови умения. Всички ние безусловно за няколко седмици се наложи да станем военни репортери.

Българска национална телевизия: Помагат ли на украинските медии централизираните вести, които идват от Генералния щаб и въобще от фронта?

- Разбира се. Понякога това е главният източник на информация, тъй като, когато става дума точно за бойни дейности, съществува огромен риск да се даде неправдива информация, а при нас в редакцията има предписание да не даваме известия за освобождение на територия или пък за завладяване на такава с позоваване на какви да е източници. Такива известия се разгласяват единствено след удостоверение от Генералния щаб или от съответни представители на въоръжените сили.

Българска национална телевизия: Някои украински телевизионни канали сплотиха излъчването на новините. Това някаква нова наклонност ли е, що се касае до осведомяването за войната?

- В Украйна през днешния ден отношението към единния маратон не е еднопосочно. От една страна в първите дни, даже в първите месеци на войната това беше напълно целесъобразно, защото излъчвахме вести 24 четири часа в денонощието. Хората не можеха и не желаеха да гледат нищо друго с изключение на новините и с изключение на събитията, които ставаха тогава в Киев и към Киев, и в другите райони, само че през днешния ден, несъмнено, ние се притесняваме, че маратонът може да се трансформира в самобитен инструмент на цензурата. В украинското общество, измежду украинските публицисти в този момент се повдига такава полемика, към този момент в границите на рационалното. Ние разбираме, че когато свършат бойните дейности, този формат би трябвало да се приключи. В Украйна има тази специфичност, защото при нас постоянно е имало независимост на словото, за разлика от Русия и Беларус - политическата сфера у нас изобилстваше от доста сфери на въздействие - всеки украински олигарх имаше собствен канал. Тъкмо поради това, че имаше прекалено много най-различни ползи, съществуваше прочут баланс. Нямаше го това, всички да поддържат настоящия президент, постоянно е имало канали, които подкрепяха опозицията. Но това може би не постоянно е било по този начин, в случай че приказваме за огромните медии, в случай че приказваме за обективната публицистика, подобен баланс разрешава на аудиторията да вижда по-общата картина, и това постоянно е било значимо за украинското общество - да има телевизионни канали, които могат друго да осветляват събитията. Сега, несъмнено, това го няма, има обединен маратон и няколко мощни самостоятелни редакции.

Българска национална телевизия: Къде е през днешния ден границата сред украинските медии? Между тези, които обслужваха олигарсите, и тези, които бяха срещу? Как го виждате Вие това?

- Знаете ли, коства ми се, че след 24 февруари тази граница ненапълно е заличена, тъй като задачата на всички ни е една да победим в тази война, да преборим съветската експанзия. В украинското осведомително поле в този момент има малко политика, тя лека-полека се завръща, само че през днешния ден всички сили са ориентирани основно към осветляване на бойните дейности и военните закононарушения. По този въпрос позицията на всички е една и, несъмнено, всички украински топ политици и всички украински олигарси заемат безусловно идентична позиция. Но е невероятно да си през днешния ден в Украйна и да казваш, че там не всичко е еднопосочно, и по тази причина разказът за всички що се касае до войната е еднакъв.

Българска национална телевизия: Днес войната се води освен на полето на действителните военни дейности, само че и на осведомителното поле. Как въобще се справяте с дезинформацията, която се промъква в медиите?

- В Украйна ние доста поддържаме връзка с нашите западни сътрудници, с посланици и всички те питат за дезинформация, само че в действителност в Украйна през последните три-четири години няма класическа съветска агитация, тъй като у нас са блокирани проруските телевизионни канали с решение на държавното управление. В Украйна през днешния ден аз не мога да вляза в нито един съветски уебсайт, когато това ми е належащо за работата, употребявам VPN. В Украйна през днешния ден въобще няма проруски медии, в навечерието на цялостно огромна война от тях са останали доста малко. Днес въобще няма такива неуместни истории, както през 2014 година, като разпънати момченца, и че украинските военни убиват децата на Донбас, това го няма въобще. Но съветската федерация (и това не е единствено пропаганда), провежда осведомителни акции срещу Украйна. Tе прокарват свои разкази в Телеграм, това е съветският месинджър, чийто създател е руснак. Този месинджър е доста известен и в Украйна, и в Русия. Там, през самостоятелни в кавички канали, те се стараят да вършат това, и това несъмнено не са открити проруски разкази, доста постоянно те прикриват това с украински подтекст, като проукраинска позиция, с цел да прокарат въпреки всичко нужните за Кремъл известия по този метод.

Българска национална телевизия: Добре, само че по какъв начин изобщо Вие възприемате такова количество агитация и дезинформация, с които през днешния ден е изпълнено осведомителното пространство?

- Това и до момента за мен е като потрес, аз по отношение на работата си виждам по този начин наречените съветски демократични канали, в които те пишат за това, описват, вършат репортажи от дълбоката съветска провинция, където хората имат вяра, че Украйна е имала желание да атакува Русия. Те, което по принцип си е цялостен парадокс, имат вяра в някакви условни нацисти и биолаборатории. Аз не преустановявам да се чудя на това, и на това, по какъв начин Русия организира пропагандата в страната си - това е доста ужасно.

Българска национална телевизия: А Вие работите ли с демократичните съветски медии?

- Не, ние в нашата редакция се придържаме към кардиналната позиция да не работим с съветски медии.

Автор: Николай Кръстев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР