Отмяна на задължителното гласуване, отпадане на “защитата на водача на

...
Отмяна на задължителното гласуване, отпадане на “защитата на водача на
Коментари Харесай

Отцепниците от БСП искат отмяна на задължителното гласуване и бариерата за преференциите |

Отмяна на наложителното гласоподаване, отпадане на “защитата на лидера на партийната листа ” и на 7 процентната преграда за разбъркване при преференциалното гласоподаване. Тези оферти за смяна в Изборния кодекс са импортирани през днешния ден в Народното събрание от депутатите, които се отделиха от Българска социалистическа партия - Красимир Янков, Николай Иванов, Димитър Стоянов, Георги Андреев, Валери Жаблянов и Лало Кирилов.

Отпадането на „ наложителното изборно право “ е стимулирано с решението на Конституционния съд по к.д.11/2016г„ в претекстовете, на което Съдът приема, че „ Конституционната гаранция за неотменимост на изборното право изключва опцията то да бъде обвързвано с конституционни отговорности. “Независимите социалисти ” считат, че Конституционният съд не е отменил задължението за гласоподаване, единствено тъй като не е сезиран. Според тях отпадането на задължението за гласоподаване, което е субективно право ще докара до унищожаване на квадратчето „ не поддържам никого ”.

Друго тяхно предложение е за наложително взаимно присъединяване на всички членове на секционните изборни комисии при преброяването на преференциите. Това би трябвало да докара до “отпадане на порочни практики, при които бюлетините се разделят на „ купчинки “, при което на членовете на СИК, защитаващи ползите на една партия се дава опция сами да регистрират преференциалния избор ”.

С отпадането на „ отбрана на водачи на листи “ се цели “премахването на незаслужения „ бонус “, който последните получават в случаите, в които гласоподавателите вземат решение да не поддържат тъкмо избран претендент, а да гласоподават само за партийна листа. ”

Съществуването на сегашната 7 процентна преграда има за последица практическото обезсмисляне на преференциално гласоподаване, считат още някогашните членове на групата на Корнелия Нинова. Предложението за преференции без процентни прагове цели да обезпечи избирателен резултат в цялостно сходство с действителната воля на гласоподавателите. Наред с това, изменението ще подтиква в допълнение жителите в посока тяхната заинтригуваност по отношение на личностите на издигнатите претенденти и техните характерни качества, считат вносителите.

Днес правната комисия в Народното събрание ще разиска и по всяка възможност ще отхвърли ветото на президента Румен Радев върху измененията в Изборния кодекс. Той върна текстовете за паралелното гласоподаване в една секция с хартиени бюлетини и с машини, както и тези касаещи прехвърлянето на отговорността на ЦИК за наемане или закупуване на машините.
Според президента измененията в Изборния кодекс целят отваряне на задоволително благоприятни условия за безпорядък и изборни операции в интерес на ръководещите, с цел да бъде обезпечена тяхната победа

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР