Отминаващата година изобилстваше от научни постижения, но някои от тях

...
Отминаващата година изобилстваше от научни постижения, но някои от тях
Коментари Харесай

Странни научни открития през 2017г.

Отминаващата година изобилстваше от научни достижения, само че някои от тях бяха доста странни. Червеи се снабдиха с две глави в космоса, новооткрити субатомни частици съвсем останаха в загадка, а в океана край Норвегия се появиха загадъчни големи мехури, написа КРОСС, базирайки се на Live Science.

Учени от университета " Тъфтс " изпратиха фрагменти от плосък червей на Международната галактическа станция, с цел да изследват въздействието на безтегловността. Някои от тях демонстрираха фрапантни промени. Единият се върна с две глави, по една във всеки завършек на тялото, а други реагираха друго на водата и бяха с разнообразни микробиоми спрямо останалите на земята.

Британски учени взеха решение да трансфорат в биогориво голямата мазна буца, запушила лондонската канализация. Те чакаха да произведат 7500 л гориво от 250-метровата буца от мазнини и всякаква нечистотия.

Викингски боец, заровен с цялостно бойно снаряжение в Швеция, се оказа жена. Това разкри ДНК разбор. Откритието повдигна въпроси за ролята на дамите в обществото на викингите.

Учени откриха гелоподобни маси с диаметър 1 м край западния бряг на Норвегия. Те не могат да дефинират дали това е скупчване на хайвер, вероятно от сепия, или нещо напълно друго.

Шимпанзетата излизат в " отпуск по майчинство ", с цел да спасят бебета си, откриха учени от университета в Киото. Те следиха по какъв начин мъжки убива бебето на майка незабавно след раждането. При идващото си раждане същата маймуна заобикаля от стадото и по този начин пази дребното си.
Американски учени от Айова обясниха, че коктейлът " московско муле ", който съдържа водка, лайм и джинджифилова бира не би трябвало да се сипва в медни чаши, тъй като е доста киселинен. Медта от чашата би могла да проникне в напитката и да провокира отравяне.

Най-дълбоководният див звяр е зъбата гущерова риба, попаднала инцидентно в мрежата на австралийски риболовец. Тя се заравя в седимента на океанското дъно на дълбочина 1,000 до 2,500 м и чака жертвата й да приближи.

Двама физици от университета на Чикаго се пробваха да скрият откритието си от боязън, че е доста рисково. Те откриха, че две дребни частици, наречени дънни кварки, на доктрина могат да се слеят със мощен пламък. Той би могъл да докара до три неща - по-голяма субатомна парченце, друга парченце, наречена нуклеон или до освобождение на голяма сила във Вселената. Тази детонация би била по-силна от реакциите на нуклеарен синтез във водородните бомби. По-късно обаче се оказа, че третият вид не е вероятен.

Климатолози от Йейл откриха, че древноегипетската династия на Птолемеите, която завършва със гибелта на Клеопатра, може да е западнала поради вулкани, изригнали в Северното полукълбо. Плътните облаци от прахуляк и газове от тях се отразяват на температурата и времето години наред. Те прекъсват мусоните и поради сушата настава апетит, провокирал политически вълнения.

Може да звучи необичайно, само че когато човек учи, мозъкът развива нови кафези, а по-късно бързо убива някои от тях в нещо като невронна кланица. Идеята беше препоръчана през 2017 година от учени от института " Макс Планк " за човешко развиване в Берлин като пояснение за какво мозъкът набъбва и се свива в процеса на учене. Избиването на невроните не е толкоз ужасно, колкото звучи. Мозъкът просто се освобождава от кафези, които реши, че не са основни за запомняне на новите познания.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР