Отменят се за втора поредна година Песпонеделник и Майсторско месец

...
Отменят се за втора поредна година Песпонеделник и Майсторско месец
Коментари Харесай

Отменят Песпонеделник и Майсторско мезе в Широка лъка

Отменят се за втора поредна година Песпонеделник и Майсторско месец в смолянското село Широка лъка. Празниците няма да се състоят поради пандемията от ковид, оповестиха от община Смолян.

По предварителна стратегия кукерският събор трябваше да се организира на 6 март, а на Майсторското мезе беше планувано за февруари.

Местните песяци обаче ще спазят традицията да обиколят селото през първата седмица на месец март, допълват от локалната администрация.

Стотици кукери и хиляди фенове на маскарадните игри се събират повече от 40 години в първата неделя от март месец, с цел да обиколят родопското село под звъна на многочислени хлопки и чанове и да прогонят злото от своето село. Правят наричания за здраве, шанс и изобилие.  

След като обходят всички къщи, песяците се събират на селския площад, където показват венчален ритуал на невестата и старейшината, а след това раждане, оран, засяване. В средата на площада палят огън от плява, прескачат го за здраве и след това го разпръскват.



Основен е фокусът върху прошката, която всеки желае от по-възрастния в фамилията като му целува ръка. С това всички по-млади демонстрират уважението си към по-възрастните и им пожелават леки пости, защото от този ден стартират огромните Великденски пости. Този обред се извършва от свекър, свекърва, наследник, снаха и децата.

Още от СМОЛЯН:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР