Отменя се задължението на лицата по чл. 4 от ЗМИП

...
Отменя се задължението на лицата по чл. 4 от ЗМИП
Коментари Харесай

Отменят задължението за изпращане на вътрешни правила към ДАНС до 12 май

Отменя се задължението на лицата по член 4 от ЗМИП за правене и изпращане на вътрешни правила към ДАНС в период до 12 май, оповестява ДАНС.
С промени, отразени в § 71 от преходните и заключителните разпореждания на Закон за изменение и допълнение на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите произведения (обнародван в Дъждовни води, бр. 37 от 7.5.2019 година, в действие от 11.05.2019 г.) са направени промени и в Закона за ограниченията против изпирането на пари (ЗМИП).
С тях се удължава срокът за правене и приемане на вътрешни правила по Закона за ограниченията против изпирането на пари и се уточни условието за регистриране на събитията по отношение на действителните притежатели в Агенцията по вписванията.
С измененията се променят алинея 1 и алинея 2 на § 6 от преходните и заключителните разпореждания на ЗМИП, като се удължава срокът за привеждане на вътрешните правила, изготвяни от лицата по член 4 от ЗМИП, в сходство с условията на закона и се обезпечава опция за отразяване на заключенията от националната оценка на риска.
Задължените лица следва да имат поради, че отпада условието за изпращането на вътрешни правила по ЗМИП към ДАНС в период до 12.05.2019 година Правилата следва да бъдат направени и признати в период до 6 месеца от публикуването на резултатите от националната оценка на риска на интернет уеб страницата на ДАНС и не следва да бъдат изпращани към ДАНС.
С измененията се уточни и наредбата на алинея 5 на член 63 от ЗМИП по отношение на обсега на действителните притежатели по § 2 от спомагателните разпореждания, които подлежат на регистриране:
” Учредените на територията на Република България юридически лица и други правни формирания, като се изключи едноличните търговци, са длъжни да заявят за регистриране според алинея 1 действителните си притежатели по § 2 от спомагателните разпореждания, в случай че същите не са вписани като съдружници или еднолични притежатели на капитала по партидите им. Когато като съдружници или еднолични притежатели на капитала са вписани юридически лица или други правни формирания, задължението по предходното изречение поражда:
1. в случай че действителните притежатели по § 2 от спомагателните разпореждания не са вписани в регистрите по алинея 1 като съдружници и/или еднолични притежатели на капитала по партидите на участващи във веригата на благосъстоятелност юридически лица или други правни формирания, учредени на територията на Република България, или
2. в случай че тези юридически лица или други правни формирания не са учредени на територията на Република България. ”
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР