Отложиха район Чужбина за 2025 г. След 4 заседания депутатите

...
Отложиха район Чужбина за 2025 г. След 4 заседания депутатите
Коментари Харесай

Окончателно, след маратон от 4 заседания, приеха промените в Изборния кодекс

Отложиха регион „ Чужбина ” за 2025 година

След 4 съвещания депутатите в 48-то Народно заседание завършиха с разглеждането и гласуването на измененията в Изборния кодекс. Народните представители върнаха смесеното гласоподаване с право на избор - хартиена бюлетина или с машина - в секции с над 300 гласоподаватели. След гласоподаване с машина ще се разпечатва бюлетина, която ще се брои ръчно в края на изборния ден. Резултатите ще се записват и на флашки, само че протокол от машината няма да се разпечатва. Вместо тъмни стаички, ще има паравани. Заявленията за разкриване на нова изборна секция в чужбина остават 40.

Парламентът одобри Централната изборна комисия да даде достъп до изходния код и документите на машините на представителите на партиите и обединенията, получили над 4% на последните избори. Днес съвещанието завърши малко след 19 часа като народните представители се скараха на няколко пъти. Закана с Конституционния съд провокира трето гласоподаване и анулация на текста, признат по предложение на Движение за права и свободи. Те предложиха броят на мандатите в регионите да се дефинира към този момент не въз основа на данните от последното броене на Национален статистически институт, както бе до момента, а съгласно тези в регистъра ГРАО към районното министерство, т.е. по непрекъснат адрес.

„ Не знам дали схванаха сътрудниците какво гласувахме ”, скочи Асен Василев. Досега изборните региони в страната постоянно са се определяли на база данни от преброяването на Национален статистически институт. Сега смених ме напълно метода, по който ще бъдат правени - по адресна регистрация в ГРАО, които значи, че всички българи, които са в чужбина, ще бъдат включени в изборните региони по непрекъснатия им адрес, а не в регион „ Чужбина ”, където би следвало. Това ще промени изцяло мандатите в страната, предизвести Василев. След къса отмора Българска социалистическа партия и ГЕРБ се отхвърлиха. 

Депутатите взеха решение регион „ Чужбина ” ще влезе от 1 януари 2025 г. Предложението на ГЕРБ получи поддръжката на 114 гласа народни представители, 72 бяха срещу и 3-ма се въздържаха. Мотивът за отлагането беше, че би трябвало методика за основаването му.  Политическа партия и Демократична България „ въстанаха ” против решението

 
 Кадър
„ Докато няма съответни оферти по какъв начин се районира и структурира този регион, няма по какъв начин да се вземе решение той да съществува ”, отбрани предлагането Тома Биков от ГЕРБ.

„ Вие излъгахте българите в чужбина - сякаш върнахте региона, в този момент го отлагате. Решете един път вечно какво ви е мнението за българите в чужбина ”, съобщи Настимир Ананиев от Политическа партия.

„ Спекулирате прекомерно на ниска цена ”, отвърна го Десислава Атанасова. Тя описа, че са имали късно нощес къс диалог с представители на Политическа партия и Демократична България, в който се прецизирали, че регион „ Чужбина ” се нуждае от подробен разбор. Затова се разбрали да се избере контактна група, която да стартира работа по правене на методиката.

Район чужбина отиде във фризера и небитието, сподели Надежда Йорданова от Демократична България.

Депутатите гласоподаваха да отпадне провеждането на електронно отдалечено гласоподаване даже пробно.

Няма период за въвеждането на електронно гласоподаване, опитите са напреднали, изясни някогашният министър Божидар Божанов и прикани текстът да не отпада от Изборния кодекс. Това е неприятен знак, споделяме на хората, че ни е боязън от технологиите, сподели депутатът от Демократична България. И изясни, че закъснение от другите страни.

Изоставаме от Естония, в Европа няма друго такова гласоподаване, нито в Америка. Затова гласувайте мъдро, намеси си Йордан Цонев. Изненадващо срещу премахването на този текст гласоподава Десислава Атанасова. Тя подсети, че от ГЕРБ са били вносители да има референдум за пробно електронно отдалечено гласоподаване още преди Политическа партия да ги има в страната. Но не можах да убедя останалите сътрудници, че откакто не можахме да опазим „ Български пощи ” от хакерска офанзива при вицепремиер Калина Константинова, ще опазим изборите, изясни Атанасова.

Не бе признато предлагането на Политическа партия да отпадне прагът за преференции нито при депутатските листи, нито при общинските, и те да се разместват свободно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР