Отлив на български първокурсници, които ще следват тази есен в

...
Отлив на български първокурсници, които ще следват тази есен в
Коментари Харесай

Брекзит дърпа от Холандия наши кандидат-студенти

Отлив на български първокурсници, които ще следват тази есен в Холандия, регистрират консултантите по плана „ Световно обучение “, като съгласно тях повода е Брекзит.

Спадът е 11%, като се чака за страната на лалетата да стегнат куфарите към 800 наши младежи. „ По-малката численост записани студенти в Холандия е резултат от косвения резултат на Брекзит, вследствие от който тази и идната година се чака българи, които аплайват по едно и също време във Англия и в Холандия, да предпочетат Острова. Причина за това са неясноти към бъдещото кредитиране във Англия и последните сигурни години, в които европейците употребяват заеми за цялата такса в английските университети “, изясняват специалистите от „ Световно обучение “.

Те обаче прецизират, че спадът се регистрира при приема, а не в интереса към страната. Според прогнозите Холандия обаче е една от първата и най-голяма опция на Англия. Очаква се в идващите години да има фрапантен скок на претендентите. Първите над 200 първокурсници по плана, признати да учат в Холандия и Дания, получиха през днешния ден своите документи за записване в университет и настаняване на крайна среща в София. Спад се регистрира и при заминаващите студенти за Дания.

Очаква се наесен да отпътуват под 100 първокурсници като в минали години са били сред 120 и 150. Това се дължи на въведените предходната година ограничавания в квотите за чужденци. Дания завиши и условията за банкет. Целта е усилване на конкуренцията поради безплатното следване, което се финансира от датското държавно управление. Значителна част от заминаващите към непознати вузове обичайно са ученици от елитните ни гимназии. Така да вземем за пример Втора британска гимназия е преди всичко по брой изпратени първокурсници към Дания и Холандия.

Следваща е Първа британска гимназия, след която се подреждат Профилираната природо-математическа гимназия „ Никола Обрешков “, Националната търговско-банкова гимназия, 9-а френска езикова гимназия „ Алфонс дьо Ламартин “ и други Най-желаната компетентност от нашите студенти е гейм дизайн и създаване, следвана от интернационален бизнес и мениджмънт, софтуерен инженеринг, европейско и интернационално право и други

В първите 10 влизат още мениджмънт на връзките и медии, хотелски мениджмънт, маркетинг и реклама. От предходната есен българите в Холандия получават и в допълнение финансиране от държавните студентски фондове в размер до 1016 евро месечно. В страната на лалетата беше въведено и кредитиране на цялостната годишна такса за образование в размер на 2006 евро. Сумата се дава под формата на заем, който се изплаща 2 две години след довеждане докрай.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР