Отличният политически диалог между България и Кипър е естествено продължение

...
Отличният политически диалог между България и Кипър е естествено продължение
Коментари Харесай

България и Кипър с общи позиции в енергетиката

Отличният политически разговор сред България и Кипър е естествено продължение на дългогодишните културни и исторически връзки и на споделените полезности на страните членки на Европейски Съюз. Това съобщи президентът Румен Радев на взаимна конференция с президента на Република Кипър Никос Анастасиадис.

Българският държавен глава е публично посещаване в страната по покана на кипърския си сътрудник, оповестиха от прессекретариата на президента.

По време на визитата на президента в Кипър сред двете страни бяха подписани Меморандум за съдействие в региона на корабоплаването и тригодишна Програма за съдействие в региона на културата, образованието и науката за интервала 2018-2021 година от заместник-министъра на външните работи на България Емилия Кралева и министъра на земеделието, развиването на селските региони и околната среда Никос Кугиялис.

Румен Радев срещна Никос Анастасиадис с целите на България в границите на идното Председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година “Уверен съм, че целите на България са общи и за двете страни. Намирането на консенсус в динамичното време, в което живеем, е значимо, с цел да бъде Европейският съюз обединен и мощен ”, сподели българският президент и благодари за готовността, с която институциите на Кипър споделиха опита си от сполучливото европейско председателство през 2012 г.

Насърчаването на конкурентоспособността на обособените европейски страни и на Европейския съюз е допустимо да бъде реализирано единствено посредством одобряването на Кохезионната политика като фактор за стопански напредък, подчертаха двамата президенти. “Ние би трябвало да отстояваме Кохезионната политика, тъй като в Европа може да има напредък, единствено когато споделяме обща цел за равнене на стандарта на живот и за изискванията на труд за всички жители ”, съобщи още Румен Радев.

Българският президент прикани за нови ограничения в поддръжка на бизнеса, които да насърчат двустранния стопански продан, който през 2015 година доближава 200 млн. лв.. Никос Анастасиадис оцени от своя страна високо и приноса, който българската общественост в Кипър има за икономическото развиване на страната.

Президентът Радев изрази признателността на страната ни за основаните от Република Кипър отлични условия за живот, труд и обучение за многочислената българска общественост на острова. “България е признателна за това, че в Кипър към този момент са основани над 10 български съботно-неделни учебни заведения, а религиозните права на българската общественост са уважавани и предпазени ”, съобщи президентът и акцентира, че страната ни ще работи за повишение на качеството на образованието, което улеснява професионалната реализация на огромния брой кипърски студенти, учащи се в български университети.

Румен Радев и Никос Анастасиадис бяха единомислещи, че плановете за диверсификация на източниците и маршрутите за транспорт на енергийни запаси за нашия район са в полза на сигурността и развиването и изискват обединените старания на всички страни от Югоизточна Европа.

Президентът Никос Анастасиадис изрази убеденост, че България ще бъде заслужен началник на полемиките по време на нашето председателство на Съвета на Европейски Съюз и пожела триумф на страната ни. “България и Кипър показаха вярата си в Обединена Европа, учредена на изконните правила на демокрацията и съдействието. Двете страни споделят общи позиции по основни въпроси, сред които енергетиката, миграцията и политиките за стимулиране на икономическия напредък “, удостовери Никос Анастасиадис. Той добави, че България има поддръжката на Кипър за основаване на добросъседски връзки и разширение на съдействието със страните от Западните Балкани. „ Изразявам дълбоката признателност и високата оценка на целия кипърски народ за дейната поддръжка на България във връзка с Кипърския въпрос ”, съобщи кипърският президент.

По време на срещата Румен Радев изрази поддръжката си за напъните на Кипър за подсилване на мира, стабилността и съдействието в районите на Източното Средиземноморие, Близкия изток и Северна Африка в границите на другите формати за политически разговор.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР