Отлагат въвеждането на новата система „Бонус-Малус”, която трябва да диференцира

...
Отлагат въвеждането на новата система „Бонус-Малус”, която трябва да диференцира
Коментари Харесай

Системата „Бонус-Малус” няма да заработи скоро

Отлагат въвеждането на новата система „ Бонус-Малус”, която би трябвало да диференцира цените на гражданската отговорност.

За bTV от Комисията за финансов контрол надзора оповестиха, че не се ангажират както със периоди за приемане на наредбата, по този начин и за действителния й старт. Още повече че приложението на „ Бонус-Малус” зависи от построяването на осведомителната система сред Министерство на вътрешните работи и Гаранционния фонд, която към момента не е подготвена.

Първоначалните планове на надзора бяха „ Бонус-Малус” да проработи в случай че не през януари, то в първите месеци на 2019 година Оскъпяването на гражданската може да доближи до 400%. Минимумът е 25% икономисване, само че с цел да се употребява водачите ще би трябвало да са изрядни 7-8 години.
Изтича срокът за публично разискване на системата „ бонус – малус ” Тя планува оскъпяване на „ Гражданска отговорност ” до 400% при положение на злополука с жертви
Предвижда се в първата година след въвеждането на системата да се натрупа историята на водачите. Всички да сме равни без значение дали до в този момент сме предизвиквали произшествия или сме със златен ваучър.

След публичното разискване ръководителят на КФН Карина Караиванова разгласи, че е подготвена да се откаже от най-спорните хрумвания. Изненадващо, държавното управление избра да я изпрати от март 2019 година в Европейска банка за възстановяване и развитие. По информация на bTV Караиванова към този момент си е взела отпуск. Не е ясно кой ще придвижва наредбата в този момент. Комисията е и без непрекъснат заместител, отговарящ за застраховането.
Снимка: bTV
От Института за пътна сигурност предизвестяват, че един сериозен % от тези, които ще би трябвало да заплащат по-скъпите застраховки надали ще го вършат. „ Хора, които са в малус групата просто няма да купуват застраховка. Това не значи, че няма да употребяват колите си. Това е външен резултат, който не е оценен”, разяснява Надежда Минкова от организацията.

Заедно с математици, оферират направената система да се изтегли и да се напише напълно нова. С друга философия – младият водач да заплаща по-скъпа застраховка. Димитър Добрев от Българска академия на науките изяснява логиката – младият водач стартира със застраховка, която е на цена 150% от междинната и това да стане „ нула”, а по този начин най-големият
бонус ще е минус 50%.

За система, която санкционира неприятните и дава
бонуси на положителните водачи приказваме към този момент съвсем 10 години.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР