Отлагането на преговорите с Македония и Албания за членство в

...
Отлагането на преговорите с Македония и Албания за членство в
Коментари Харесай

Еврокомисар: Отлагане на преговорите за членство на Македония и Албания ще е драматично за Балканите

Отлагането на договарянията с Македония и Албания за участие в Европейския съюз може да има " трагични последствия " за целия район. За това предизвести еврокомисарят по разширението Йоханес Хан, като по този начин разяснява и вчерашната вест от Париж, че Франция остава резервирана за започване на договаряния със Северна Македония и Албания през юни 2019 година

Хан сигнализира, че това може да подкопае доверието в Европейски Съюз и стабилността на Балканите.

" Става въпрос за доверието в Европейски Съюз, самите държави-членки дефинираха юни 2019 година като дата за започването на договаряния за присъединение със Северна Македония и Албания. Забавянето може да окаже трагично влияние върху целия район ", акцентира еврокомисарят.

Хан напомни, че Македония е чакала началото на тези договаряния цели 10 години, тъй като е била блокирана поради разногласието за името с Гърция.

" Сега, откакто този проблем е решен с помощта на политическата храброст и увереност на двамата водачи и е маркиран огромния прогрес във вътрешните промени, би било доста разочароващо, в случай че отварянето на договарянията за присъединение още веднъж бъде отсрочено ", сподели той.

Еврокомисарят се надява, че страните-членки ще вземат " вярното решение " както за Македония, по този начин и за Албания, която, съгласно него, също бележи добър прогрес при реализирането на промените.

Йоханес Хан приветства напъните на френския президент Еманюел Макрон за подсилване на външната политика на блока, само че тя би трябвало да стартира с " нашите съседи от Западните Балкани ", изключително на фона на конкуренцията за този район с Русия, Китай и Турция, " които не се интересуват от европейските полезности и правила ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР