Отлагаме евтаназирането на стадото в околностите на село Болярово, в

...
Отлагаме евтаназирането на стадото в околностите на село Болярово, в
Коментари Харесай

Порожанов: Отлагаме евтаназирането на стада

Отлагаме евтаназирането на стадото в покрайнините на село Болярово, в което бе получена проба с позитивен резултат за чума по дребните преживни животни, защото е изолирано от останалите стада в региона. Това съобщи Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите, след съвещание на локалния учредителен щаб, основан по отношение на заболяването.

Ще се вземат втори проби от животните и в случай че се появи позитивен резултат или признаци за болестта, ще се пристъпи към евтаназиране на животните. Засега стадото е изолирано, добави министърът.

В стадото кози на стара жена от село Шарково, както и в други две дребни стопанства в селото, към този момент няма позитивни проби, само че преди този момент в обитаемото място са се появили положителни проби, което значи, че е съществувал контакт сред заболели и здрави животни. Ще отложим към този момент евтаназирането на тези стада, с цел да избегнем общественото напрежение в региона, сподели Румен Порожанов, представен от novini.bg.

Изпратени са нови 400 проби във френска лаборатория. Повечето от пробите са негативни като се изключи една, отвън община Болярово.

Въведено е засилено наблюдаване в цялата община, както и в останалите погранични общини.

Министърът съобщи, че всяка заповед за евтаназиране на животни е съпроводена с протокол от проучването в непознатата лаборатория. Ветеринарни експерти правят главно разчистване и стерилизация на всички ферми, в които е имало заболели животни.

Централният щаб за битка с чумата по дребните преживни животни ще изиска на следващия ден чуване по казуса в Народното събрание.

Министър Порожанов се срещна и с вуйна Дора, като й предложи 100 кози дарени от козeвъд за нея, като в същото време ще получи и полагащото й се обезщетение. По указател тя има 61 кози.

„ Не е леко на никой, би трябвало да де оправим с заболяването “, акцентира Порожанов и добави, че при позитивните проби трябват ограничения.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР