Близостта на руските атаки срещу дунавските пристанища на Украйна всява страх в членката на НАТО Румъния

...
Откриването на останки от дронове на румънска територия тази седмица
Коментари Харесай

Откриването на останки от дронове на румънска територия тази седмица накара някои местни жители да се страхуват, че войната в съседна Украйна може да се разпространи в тяхната страна, тъй като руските сили бомбардират украински пристанища точно от другата страна на река Дунав от НАТО...

От СТИФЪН МАКГРАТ Associated Press и ВАДИМ ГИРДА Associated Press 8 септември 2023 г., 3:30 ч.

БУКУРЕЩ, Румъния -- Откриването на останки от дронове на румънска територия тази седмица накара някои местни жители да се страхуват, че войната в съседна Украйна може да се разпространи в тяхната страна, тъй като руските сили бомбардират украински пристанища през река Дунав от Румъния, членка на НАТО.

Москва има за цел да наруши способността на Украйна да изнася зърно за световните пазари с продължителна кампания от атаки, насочени срещу украинските дунавски пристанища, и е атакувал пристанището на Измаил четири пъти тази седмица, казаха украински официални лица.

Срещу Измаил, парчета, очевидно от дрон, бяха намерени близо до румънското село Плауру, Румъния Министърът на отбраната Ангел Тилвар каза в сряда. Не е ясно дали румънските власти са определили кога или откъде е изстрелян дронът и Тилвар каза, че отломките не представляват заплаха, но развитието на нещата е накарало гражданите в нацията на Европейския съюз да се чувстват неспокойни.

46-годишната Даниела Танасе, която живее в Плауру със съпруга и сина си, каза пред Асошиейтед прес, че ударите с дрон срещу Измаил тази седмица са я събудили и че селяните „са уплашени“ от постоянните руски атаки.

„В първата фаза (на войната) нещата бяха по-спокойни, но сега дойде и на наша територия, “, каза тя. Но добави: „Засега не сме мислили да напускаме района – надяваме се, че ще отмине.“

Тилвар посети Плауру и близките райони В сряда след потвърждаване на констатациите от дрона пред местен новинарски канал и Министерството на отбраната на Румъния каза, че е казал на местните власти, че ще бъдат предприети допълнителни мерки за осигуряване на „въздушното пространство на границите на Румъния.“

Румънският президент Клаус Йоханис поиска "спешно разследване". Ако се потвърди, че отломките са от руски дрон, това би било "недопустимо" нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Румъния, каза Йоханис на срещата на върха на Инициативата на трите морета в Букурещ тази седмица.

Мирча Франк, собственик на къща за гости в района на Chilia Veche близо до украинското пристанище Kiliia в района на делтата на река Дунав, каза, че е виждал „огнени топки“ в небето този седмица от другата страна на река Дунав и че е разтърсил селяните.

„Снощи … имаше дронове от другата страна на реката и завчера бяха много, те са първите в нашия край след войната започна“, каза той в четвъртък. „Атмосферата в селото наистина е паническа... и страхът е най-силен през нощта.“

Говорейки в Европейския парламент в четвъртък, секретарят на НАТО- Генерал Йенс Столтенберг каза, че алиансът от 31 държави е бил информиран от Румъния за намирането на части от дронове и че епизодът „демонстрира рисковете от инциденти и аварии“.

„Нямаме никаква информация, сочеща някаква умишлена атака от страна на Русия, и очакваме резултата от текущото разследване“, каза Столтенберг.

За Франк, собственик на къща за гости, близостта на войната вече има отрицателно въздействие върху бизнеса му, тъй като туристите сега са „много неохотни да идват тук“, каза той, добавяйки, че някои местни семейства са се преместили от района от страх.

„Притеснени сме, защото никой не може да гарантира, че (дрон) няма да падне от нашата страна на реката“, каза той. „През последните две нощи три четвърти от селото не спи. Освен че се опитват да ни успокоят, властите не могат да направят много по въпроса.“

___

Стивън Макграт съобщи от Сигишоара, Румъния. Журналистът от АП Лорн Кук допринесе от Брюксел.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР