Откритите в контейнер с банани 170 килограма кокаин на пристанище

...
Откритите в контейнер с банани 170 килограма кокаин на пристанище
Коментари Харесай

След новините: Улеснен ли е достъпът до кокаин в Европа?

Откритите в резервоар с банани 170 кг кокаин на пристанище Бургас бяха избрани като рекордни. Но в това време Европейският център за наблюдаване на опиатите и наркоманиите отбелязва, че достъпът до кокаин в Европа е улеснен.

" Продължаваме със идната рентгенова инспекция на транспортно средство, като в тази ситуация камиона навлиза в рентгеновата площадка. Това е рентгенът, който обслужва в пристанищния комплекс дружно и с другото пристанище ", сподели Яни Толев, шеф на бранш " Рентгенови системи ", Митница Бургас.

При сходна инспекция на същата рентгенова рамка, бяха засечени тези 170 кг кокаин, които от Агенция Митници дефинираха като най-голямото количество арестувано на пристанище Бургас. Но с изключение на рекордният удар на митничарите дни преди действителното ни влизане в Шенген, кокаинът с бананите е от първите, които тревожат с нова наклонност – специалистите към този момент позволяват че България от директна, се трансформира и в последна дестинация за опиата.

" В момента се виждат палети, стоката е в бутилки. Като декларирани спиртни питиета. В момента към този момент самата инспекция със профилираната техника завърши пресъздава ни със известие, че можем да пристъпим към самия разбор към този момент на самото изображение. Изчакваме прехвърлянето на облика на екран, на който имаме повече варианти функционалности за разглеждане на самото изображение. Ние се придържаме към плътността на стоката, т.е. ние проучваме и гледаме в стоката има ли друга компактност от това, което е заявено в тази ситуация бутилки, които са цялостни със спиртна напитка? При започване на разбора оглежда се цялото изображение, като се оглеждат всичките страни на контейнера за някакви спомагателни операции, които са вероятни да бъдат направени навън. След това се подхожда към самото анализиране на стоката ", разясни Яни Толев.

Кокаинът е открит при сходен разбор на рентгенова фотография. В хладилната камера с банани, чиновниците виждат особена компактност в структурата на контейнера, която не е нормална. Разбира се, те гледат с изострено внимание, защото бананите идват с транспортен съд от най-рисковата дестинация за трафик на опиати.

" Информацията за идващите кораби и товарите на тях и получаваме към 24 часа авансово преди идването. Ние въз основата на тази информация тя се обработва и се проучва по метода разбор на риска като съществени критерии, които те са част единствено от разбора на риска са дестинацията от където идват и маршрута по който се движат ", изясни чиновник в бранш " Борба с наркотрафика ".

" Корабът е естествен контейнеровоз са плаващ под либерийски байрак, който е минал, тръгнала от Гуаякил Еквадор, след което през Mанама от там Малта, Джоа Тауро, Италия и България ", сподели Стефан Бакалов шеф на отдел „ Борба с наркотрафика “ към Агенция Митници.

" Ами най-рискови са, в случай че приказваме съответно за наркотични субстанции са страните от Южна Америка ", изясни чиновник в бранш " Борба с наркотрафика ".

" Ако приказваме за кокаин - на практика 100% от него се създава в латинска Америка заради събитието, че там е мястото, където само има такива условия. Съответно може да си визиите от латинска Америка какъв брой канали могат да си измислят по разнообразни пътища, с цел да доближи дрогата до Европа или до Съединени американски щати ", счита специалистът Иван Савов.

В нашия случай, кокаинът идва с банани от Еквадор. Вярно, че Еквадор е най-големият производител на банани. Но последните събития там разкриват водеща роля и в наркотрафика. За специалистите не е изключено пратката да има връзка с картела „ Лос Чонерос “ След като водачът му Адолфо Масиас – Фито, избяга от пандиза при започване на годината, улиците на Еквадор бяха обхванати от престрелки и принуждение за надзор върху маршрутите на кокаин към Съединени американски щати и Европа.

" Имайте поради, че съвсем не е допустимо на инцидентен принцип да бъде хваната сериозна пратка опиат. Без значение дали се касае за кокаин за синтетика за хапчета, та в случай че щете даже и за трева. Така че тези неща не се случват както хората си мислят и по филмите го демонстрират. Нали някой просто взема решение да ревизира по обширно един камион и хоп намира 200 кг опиат. Не че не се случва и това от време на време, само че нормално в общия случай става въпрос за работа по сигнал или за по този начин наречената следена доставка ", сподели криминалистът Иван Савов.

" Общо взето международната и световната наклонност е обвързвана с това, че огромни колета с кокаин се трафикират по този метод, скрити в контейнери. Това е международната наклонност що се отнася до трафика на кокаин. Малките колета, които се експедират от латинска Америка към този момент не са в тези количества. Приоритет е по-големи колета в такива - вид контейнери ", изясни Стефан Бакалов.

" Разчита се главно на информатори, главно на рекрутиране хора от средите на наркопроизводителите и трафикантите. И когато се касае за интернационален трафик, а то подобен постоянно минава най-малко 5-6 страни - службите си сътрудничат, като да кажем една работа, която е с по-големи благоприятни условия, да кажем това са американците и тяхната работа ДЕА – те координират тези взаимни интервенции ", съобщи Иван Савов.

Добре опакован кокаин изплува на Болата край Шабла, на зеленчуковата борса Слатива в София откриха кашони с банани импрегнирани с опиата. Освен, че изненадват с изобретателността на трафикантите, до този миг се смяташе, че страната ни не е пазар от интерес и най-често кокаинът е преназначен за други страни.

" За много от по скъпите опиати България обичайно беше директна зона, само че в последните 10 години колкото и да е необичайно с повишението на стандарта на живот се оказа, че България е и последна дестинация за ползване на опиати. В момента в България може да се откри на практика всевъзможен тип опиат. И пазари има и то не дребен така че ще го свържем с тази пратка. Аз не изключвам в действителност тази пратка да е била и за нашия пазар или част от нея ", сподели Иван Савов.

Затова данните за хванатите количества, които не са пропорционални на нараствания трафик са много притеснителни. Защото наподобява трафикът не понижава, даже противоположното. И незаконните групировки стават все по-изобретателни, Бургас наподобява разумна входна врата, а арестуваните 170 кг на общия декор наподобяват незначителни.

" Обикновено се укриват в самата стока или по самата структура на контейнерите. Има и места, където самите вие се изненадвате че се крие нещо. Постоянно има такива места, тъй като контрабандистите от ден на ден разполагат с време и място и техника. За укриване на дадената контрабандна стока ние тук разполагаме единствено с броени минути, с цел да установим дали има нещо или всичко е чисто и не даваме транспортното средство за следваща инспекция. То се освобождава ", показа Яни Толев.

" Гранична полиция има доста добра техническа обезпеченост. Проблемът с гранична полиция не е обвързван с техниката, а с хората, които да я употребяват. В гранична полиция, както и в другите служби в Министерство на вътрешните работи има изострен дефицит недостиг на експерти, тъй като не всеки може да бъде подготвена работи с такава техника. И в действителност в случай че в действителност има воля в политическото управление на Министерство на вътрешните работи, без значение от коя политическа мощ и в кой миг да направи нещо положително, то е в действителност да образова качествено състав, който да работи в тези профилирани посоки ", изясни Иван Савов.

Европейският център за наблюдаване на опиатите и наркоманиите отбелязва по-лесен достъп до кокаин в Европа през днешния ден. Това дефинира повишаване на престъпността, само че и нарастване на здравните проблеми. А лесният достъп ясно се свързва с нараствания трафик на значими количества през огромните европейски морски пристанища в контейнери за интермодален търговски транспорт.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР