Открити са доказателства за съществуването на град преди 5400-4900 години

...
Открити са доказателства за съществуването на град преди 5400-4900 години
Коментари Харесай

Голямата древна цивилизация в Африка, която всички забравиха

Открити са доказателства за съществуването на град преди 5400-4900 години в днешно Мароко, за който откривателите му настояват, че е бил най-големият в Африка отвън басейна на Нил. Съществуват признаци, че районът е имал необятни търговски връзки със селища от другата страна на Гибралтарския пролив в Иберия, а въздействието му може да се е разпростряло доста по-далеч към Средиземно море.

В Мароко се намират, съгласно някои хора, най-старите вкаменелости на нашия тип, хомо сапиенс, както и най-старите мъниста от раковини. Магреб, районът, който сплотява Мароко и областите на изток до Либия, е бил дом на Картаген – силата, която най-вече е застрашавала Римската република.

Въпреки това, сред 6000 и 3000 години има голяма дупка в познанията ни за това място. Разположен сред пустинята Сахара и Средиземно море, Магреб може да бъде подценен, в случай че се допусна, че крайбрежната линия краткотрайно е станала прекомерно суха, с цел да може да изхрани огромно количество хора. Професор Киприан Брудбанк от университета в Кеймбридж обаче дълго време се опълчва на тази концепция.

„ Повече от 30 години съм уверен, че средиземноморската археология е пропуснала нещо фундаментално в късната праисторическа Северна Африка “, споделя Брудбанк в свое изказване. „ Сега най-накрая знаем, че съм бил прав, и можем да стартираме да мислим по нов метод, който признава динамичния принос на африканците за възникването и взаимоотношенията на ранните средиземноморски общества. “

 Maghreb

Магреб

Брудбанк организира разкопки на обекта, прочут като Оуед Бехт, дружно с откриватели от марокански и европейски институции. Сега те оповестяват, че през към 3000 година прочие н. е. това е бил град, сходен по размери на Троя по време на пика на бронзовата ера.

„ Понастоящем това е най-ранният и най-големият селскостопански комплекс в Африка оттатък коридора на река Нил “, пишат създателите.

Освен доста от предметите, познати от други неолитни цивилизации, археолозите са разкопали ями, сходни на тези, открити в днешна Испания, за които се счита, че са употребявани или за предпазване на храна, или за изхвърляне на боклуци. Испанските ями към този момент са дали съществени сведения, че жителите от епохата са имали африкански търговски сътрудник поради слоновата кост и щраусовите яйца, нито едно от които не са могли да добият на място.

 Oued beht KHEMISSET

Река Бехт

Оуед Бехт се намира на едноименната река на към 100 км във вътрешността в сушата от Рабат. Атлантическият океан е бил относително наличен надолу по течението, само че достигането до Средиземно море, с изключение на посредством прекосяване през пролива, е изисквало пресичане на Атласките планини, което може би е попречило взаимоотношението с по-голямата част от античния свят. Въпреки това приликите с иберийските обекти от същата ера вършат евентуално съществуването на забележителен продан, което може би демонстрира развиването на кораби, способни да плават надеждно в открити води.

През 30-те години на ХХ век в Оуед Бехт са открити доста каменни брадви и остатъци от каменни стени, а от този момент там са открити още над хиляда брадви. Въпреки това би трябвало да минат 70 години, с цел да стартира систематична археологическа работа в региона.

Сега тя разкрива обилие от керамични съдове – някои от тях мощно украсени – и каменни принадлежности, които нямат аналог в Африка отвън долината на Нил. Намерени са и следи от опитомени кози, овце, говеда и прасета. Не са открити принадлежности за събиране на реколтата, само че създателите считат, че това демонстрира по-скоро, че тази работа се е правила с голи ръце, в сравнение с, че е нямало зърнопроизводство, като се имат поради огромните мелнични камъни, които са открити.

Преобладаващата част от предметите датират от интервал от 500 години, което допуска доста по-слабо интензивно потребление на обекта преди и по-късно.

„ Ето за какво е от решаващо значение да преглеждаме Оуед Бехт в една по-широка рамка, която обгръща народите от двете страни на Средиземноморско-атлантическата врата през късното четвърто и третото хилядолетие прочие н. е. “, пишат създателите.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР