Откритата експозиция в Икономическия университет във Варна за първи път

...
Откритата експозиция в Икономическия университет във Варна за първи път
Коментари Харесай

Експозиция за екологичния геноцид в Русе връща времето преди 40 години

Откритата експозиция в Икономическия университет във Варна за първи път връща времето преди 4 десетилетия, когато потегля непоколебимо гражданската позиция на русенци против екологичния геноцид над града през 80-те година на ХХ в. Фотосите от държавна агенция“Архиви“ описват за драмата в дунавския град, провокирана от големите хлорни обгазявания от завода на Съвет за икономическа взаимопомощ по българо-румънската конвенция, подписана от Тодор Живков и Николае Чаушеску.
 picture-958_1000x750  picture-959_1000x750
Двамата балкански монарси се награждават с медал „Победа на социализма“, до момента в който хора и деца стартират да се разболяват, птичките мрат и падат от дървета, а бельото по простирите е надупчено от отровите във въздуха. Два прибора от Унгария регистрират 140 пъти над допустимите правила при първите обгазявания. Първи потеглят на митинг 6 незнайни дами и майки с колички, а първата публично основана неофициална организация на 8 март 1988 година в Дома на киното в София е Общественият комитет за екологична отбрана на Русе, с ръководител писателя Георги Мишев.

Отприщената в Русе сила на тлеелото неодобрение докара до цивилен напън към комунистическо-партийните структури и форсира процеса на демократизация и радикална смяна на механизма на политическата власт в България, напомни проф.Пенка Ангелова, ръководител на интернационалното сдружение „Елиас Канети“, основател на изложбата.

Паралелно с митингите в Русе пораства и недоволството против преименуването на българските турци във Варна. Гражданското общество прави своите първи стъпки в двата града. За да има гражданско общество не е належащо да има обединен народ, който да крачи по заповед и под строй. Не би трябвало да има и мощен шовинизъм, при който има постоянно зложелател, а е нужна правова страна, споделя проф. Ангелова. След Варна изложбата ще бъде показана през ноември в Народното събрание.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР