Откриха зловещи находки на дъното на Голямата синя дупка. Учени

...
Откриха зловещи находки на дъното на Голямата синя дупка. Учени
Коментари Харесай

Откриха зловещи находки на дъното на Голямата синя дупка, сред тях човешки останки

Откриха злокобни находки на дъното на Голямата синя дупка. Учени са станали очевидци на прелестни, само че и тревожни гледки. В лазурните дълбини на Голямата синя дупка в Белиз се крият реликви от далечното минало, както и скорошни нещастия.

Голямата синя дупка е огромна морска подводна дупка в Карибско море, на към 70 километра от брега на Белиз.

С диаметър 318 метра и дълбочина 124 метра тя е една от най-големите морски дупки. Подобни сини дупки са остатъци от четвъртвековното замръзване, когато морското ниво е било с над 100 метра по-ниско от днешното – тя е почнала живота си като варовикова пещера, само че се е наводнила с покачването на морската вода. В последна сметка таваните се срутват под тежестта на водата и разкриват яма на морското дъно. Голямата синя дупка е част от резерватната система на бариерния риф в Белиз – обект на международното завещание на ЮНЕСКО, разказан от Чарлз Дарвин „ като най-забележителния риф в Западна Индия “. Дом на голям брой неповторими коралови типове – без да загатваме други животни като западноиндийски ламантин, зелена костенурка, костенурка от типа „ ястребоглав “, костенурка от типа „ палач “ и американски крокодил – регионът се е трансформирал в магнит за туристи, гмуркачи и откриватели с шнорхел.

Спускайки се в дупката, е допустимо да се видят остатъци от сталактити – геоложки характерности от времето, когато това е била пещера, изложена на открит въздух. Твърди се обаче, че навътре в Голямата синя дупка няма какво да се види от позиция на дивата природа – най-малко тази, която е жива.

Дъното на синята дупка е лишено от О2.

Нивата на разперен О2 падат до нула под пласта сероводород, който се намира на към 90 метра дълбочина в дупката, което на процедура основава невидима преграда в дупката. В резултат на тези необитаеми условия морското дъно е осеяно с „ гробище “ от мъртви морски жители, които евентуално са навлезли прекомерно надълбоко и са се задушили.

Една от най-известните експедиции на Голямата синя дупка беше осъществена през 2018 година от английския милиардер Ричард Брансън, океанографския откривател Фабиен Кусто и изследователката на National Geographic Ерика Бергман.

Пишейки в блога си за пътуването, Брансън разяснява по какъв начин геологията на Синята дупка служи като блестящо увещание за евентуалните опустошения, които изменението на климата и повишението на морското ниво могат да донесат на света.

„ На 91 метра дълбочина можеше да се види смяната в скалата, където преди е била суша и се е трансформирала в море. Това беше едно от най-ярките напомняния за заплахата от изменението на климата, които в миналото съм виждал “, написа Брансън.

Той също по този начин отбелязва, че екипът е видял доказателства за различен камшик на актуалния свят: замърсяването с пластмаса.

„ За страдание, на дъното на дупката видяхме пластмасови бутилки, които са същински камшик за океана “, прибавя той.

Не е известно какъв брой души са изгубили живота си в Голямата синя дупка, само че Брансън по-рано допусна, че е известно, че трима души са изчезнали, до момента в който са я изследвали.

Трагичното е, че той счита, че са видели две от тези тела по време на експедицията през 2018 година Скелетите остават там и до през днешния ден.

„ Срещнахме останките на двама от евентуалните трима души, които са се изгубили в Синята дупка, тъй че намерихме мястото за безконечна отмора на няколко души и просто доста почтително уведомихме държавното управление на Белиз къде сме ги намерили и всички взеха решение, че просто няма да вършим опити за възобновяване. Там е доста мрачно и умерено, просто ги оставихме на покоя им “, споделя Бергман в изявление за Business Insider през 2020 година

 

Източник – IFL Science/Превод:SafeNews

Още вести четете в: Живот За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР