Откриха залежи от редкоземни минерали, възлизащи на над 1 милион

...
Откриха залежи от редкоземни минерали, възлизащи на над 1 милион
Коментари Харесай

Откриха най-голямото находище на редкоземни минерали в Европа

Откриха находища от редкоземни минерали, възлизащи на над 1 милион тона, в региона на Кируна в северната част на Швеция , оповестява " Ройтерс ".

Това е най-голямото сходно находище, за което е известно до момента в Европа.

Шведската държавна минна компания LKAB показва, че това е добра вест освен за района и шведския народ, само че и за Европа и климата.

" Находището е добра основа за производството на основни първични материали, които са от извънредно значевие за реализирането на зеления преход ", означават от компанията.

Понастоящем в Европа не се добиват редкоземни материали и континентът е подвластен от външен импорт. Очакванията са търсенето да нарасне през идващите години заради налагането на електрическите коли и възобновимата сила. 

Редкоземните материали са от значително значение за множеството високотехнологични промишлености и се употребяват при производството на електрически автомобили, вятърни турбини, портативна електроника и доста други артикули.

Електрификацията, европейската самодостатъчност и самостоятелност от Русия и Китай потеглят от тази мина, посочи шведският министър на енергетиката, бизнеса и индустрията Ебба Буш.

Пътят до началото на добива на редкоземни материали в Швеция обаче е дълъг. LKAB има намерение тази година да подаде молба за концесия. Компанията обаче посочи, че до началото на действителния минен развой и достигането на минералите до пазара могат да минат 10-15 години.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР