Откриха пореден опасен химикал - трихлоретилен на територията на бившия

...
Откриха пореден опасен химикал - трихлоретилен на територията на бившия
Коментари Харесай

Пак откриха опасен химикал на територията на бившия торов завод Химко |

Откриха следващ рисков химикал - трихлоретилен на територията на някогашния торов цех " Химко " във Враца, заяви bTV. Веществото е мощно токсично. Преди година от " Химко " бяха изнесени големи количества серовъглерод, благосъстоятелност на народен представител от ГЕРБ.

Екоинспекторите се натъкват на рисковия химикал при инспекция на складово помещение. „ Сградата в никакъв случай не е проверявана. Там специалистите се натъкнали на строителни материали и на трихлоретилен в 15 варела, всеки по 290 кг “, заяви инж. Николай Йорданов, шеф на РИОСВ-Враца.

Общото количество е над четири тона, като проверяващите са открили наличието по наличните надписи. „ Трихлоретиленът е рисково химично вещество, канцерогенно, предизвиква рак, раздразнение на кожа, на очи, употребява се като разтворител, обезмаслител, употребявал се е даже в химическото почистване за разчистване на облекла “, споделя Христо Христов, шеф на Дирекция " Превантивна активност и надзор ".

От 2016 година обаче използването му е неразрешена, с изключение на с експлицитното позволение на Европейската организация. Собственик на парцела и рисковото вещество е банка. Те не знаели какво стопанисват, само че са се надявали на договорка с украински покупател, който след това се е отказал.

За благополучие, не са открити течове от рисковия химикал. След предписанията на екоинспекцията се търсят разновидности за извеждането и обезвреждането на химикала. Това би трябвало да стане до края на ноември.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР