Откриха останки от отдавна изгубена църква, потопена от наводнения преди

...
Откриха останки от отдавна изгубена църква, потопена от наводнения преди
Коментари Харесай

Откриха останки от Атлантида на Северно море

Откриха остатъци от от дълго време изгубена черква, потопена от наводнения преди съвсем 700 години в Германия.

Смята се, че средновековната черква в миналото е била част от средновековното комерсиално населено място Рунгхолт, което даже е било наричано „ Атлантида на Северно море “.

Съобщава се, че потъналото населено място е било потопено по време на опустошителна стихия през 1362 година сл. н. е. То се намира тъкмо до брега на модерна Германия под Ваденско море - зона на приливите и отливите в югоизточната част на Северно море.

Екстремни стихии през Средновековието, изключително при започване на 60-те години на XIV век, са предизвикали огромни загуби на земя в региона, трансформирайки култивираните блатисти местности в зона на приливен разлив. Това сочат данни на изследване от 2022 година, оповестено в онлайн списанието PLOS One.

Точното местонахождение на Рунгхолт - и даже самото му битие - от дълго време е обект на спор. Но в този момент интердисциплинарен екип от откриватели споделят, че са разкрили доказателства за черква, която може да се е намирала в центъра на средновековното населено място.

Изследователският екип включва специалисти от университета Кил, университета Йоханес Гутенберг в Майнц, Центъра за балтийска и скандинавска археология и Държавния археологически отдел на Шлезвиг-Холщайн, които са основани в Германия.

За да открият църквата, учените са употребявали композиция от техники, с цел да изследват сектор от тинести равнини във Ваденско море, покриващи повърхност от съвсем 4 квадратни благи. Проучването включва региона към остров Hallig Südfall, където предходни доказателства сочат, че Рунгхолт може да се намира.

Останките от селища, скрити под тинестите равнини, първо се локализират и картографират върху необятна област благодарение на разнообразни геофизични способи “, сподели в изказване Денис Уилкен, геофизик от университета Кил.

Този месец напъните на екипа разкриха дълга 1,2 благи верига от средновековни терпи – изкуствени могили, конструирани за отбрана на градските региони от високи приливи и водни талази – покрай Халиг Юдфал.

Сред терпсите изследователският екип откри структури, които дефинираха като основите на огромна черква с размери към 130 на 50 фута.

Общо екипът откри в изследваната зона 54 терпа, систематични дренажни системи, морска дига с пристанище с приливна врата, две по-малки църкви и в този момент огромната черква.

Но макар последното изобретение, ерозията съставлява опасност за средновековните остатъци, които са разпръснати в региона, съгласно археолозите.

„ Около Hallig Südfall и в други кални полета останките от средновековните селища към този момент са мощно ерозирали и постоянно се откриват единствено като отрицателни отпечатъци. Това също е доста явно към местоположението на църквата, тъй че незабавно би трябвало да засилим проучванията тук “, сподели Хана Хадлер в изказване. Тя работи в Института по география на университета Йоханес Гутенберг в Майнц.

Снимка: Newsweek
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР