Откриха останки от боеприпас до Камен бряг, взривиха мина край

...
Откриха останки от боеприпас до Камен бряг, взривиха мина край
Коментари Харесай

Взривиха мина до Созопол СНИМКИ

Откриха остатъци от арсенал до Камен бряг, взривиха мина край Созополския залив, оповестиха от Военноморски сили.

На 13 юли в 14.30 часа на 5.5 благи източно от село Камен бряг гранично-полицейски транспортен съд „ Каварна “ е разкрил остатъци от арсенал.



Боеприпасът не е взривоопасен, само че съставлява навигационна заплаха, се споделя в известието. Хидрографска работа на Военноморските сили е издала навигационно уведомление до мореплавателите (НАВИМ) с точката с координати.

Ден по-рано на 12 юли формированието за разузнаване, добиване, превозване и заличаване на невзривени муниции от състава на флотилия бойни и спомагателни кораби, след подаден сигнал от регионалния шеф на Бургас, е получил задача да организира разузнаване, превозване и заличаване на открит в морето предмет, отъждествен на морска мина, открит в региона на Созополски залив, покрай остров Кирик.

След осъществения водолазен оглед се откри, че подводният обект е на дъното, на 2 метра дълбочина и на 20 метра от брега, югоизточно от остров Кирик и се класифицира като остаряла морска мина, която е полузаровена в пясъка.

Извличането на мината на брега беше счетено като евентуално рисково и се взе решение за унищожаването ѝ на място с подводен гърмеж. Районът беше отцепен и обезопасен.



Старата мина беше взривена под вода при прецизно съблюдаване на ограниченията за сигурност, според нормативните документи, твърдят още управляващите.



При повторния оглед на място се откри, че корпусът на мината е раздвоен. След изваждане на частите на брега се установи, че е остаряла морска мина от Първата международна война.

Припомняме, че на 30 юни военноморските сили унищожиха плаваща мина. Сигналът бе получен от Морския избавителен координационен център. Мината е видяна на 27 морски благи източно от устието на река Камчия от моторен транспортен съд „ Монтерей “, плаващ под либерийски байрак.

Тогава екипаж на веролет " Пантер " открива мината и предава координатите на гранично-полицейския транспортен съд „ Каварна “. Мината е унищожена с следен гърмеж от групата водолази-взривчици.

През март бяха открити три мини на територията на Черно море - първата, покрай шелфа на Игнеада, до българската морска граница с Турция, втората покрай нос Галата край Варна, а третата до нос Мидия.

Турското Министерство на защитата тогава написа в Туитър канала си, че въпросната мина е била обезопасена от екипите на SAS и е подхваната намеса за нейното обезвреждане.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР