Открих Тина Търнър и нейната музика прекалено късно, малко след

...
Открих Тина Търнър и нейната музика прекалено късно, малко след
Коментари Харесай

Тина Търнър - история за болката и триумфа на една жена ураган

Открих Тина Търнър и нейната музика прекомерно късно, малко след тийнейджърските ми години. Разбира се, знаех нейното име и преди този момент. Знаех, че даже е имала концерт в България през 80-те, само че за мен тя беше просто име на огромна певица... до момента в който не разбрах какво я прави такава.  Заразяващата пристрастеност, с която Тина изпълняваше песните си, с която се движеше като лъвица по сцената, методът, по който всяка фибра в тялото ѝ се превръщаше в детонация от темп, струеше дори и през малкия екран, от който я опознах. Не ми се мисли какво са усещали хората, които са имали шанса да гледат осъществяванията ѝ онлайн. 

Тина Търнър си отиде умерено от този свят на 83 години в обичаната Швейцария. Но дали в действителност си отиде? Не. Един човек не си отива същински до момента в който е жив споменът за него, а споменът за Тина Търнър ще бъде с нас още доста дълго време. 

Преминала и през Ада, и през Рая, падала и ставала, губила и печелила. Пътят на Кралицата на рока ни учи, че животът има две лица, само че единствено същински мощните и почтени персони, могат да погледнат тези две лица без боязън.

Нека си напомним невероятния живот и пътя в музиката на един гальовен вихър с името Тина Търнър.

„ Вижте какво направих през този живот, с това тяло “ – каза Тина Търнър в документален филм от 2021, отдаден на живота ѝ – „ Аз съм момиче от памуковото поле, което се издигна над това, на което не ме бяха научили. "  Скромно изложение за най-великата жена в рокендрола.

" Момичето от памуковото поле " през цялата си кариера печели общо 12 награди " Грами ", два пъти е вписвана в Залата на славата на рокендрола, като солов реализатор и като част от дуо . Всичко това ѝ печели прозвището Кралицата на рокендрола. 

Тя е първата жена, появила се на корицата на списание " Rolling Stone ", и е държала световния връх на Гинес за най-многобройна плащаща аудитория за солов реализатор , привличайки 180 000 души за шоуто си на стадион Маракана в Рио де Жанейро през 1988 година

 f Getty

Всичко обаче запова с Анна, а не с Тина. На 26 ноември 1939 година се ражда като Анна Мей Бълок в градчето Нътбуш, Тенеси, което години по-късно ще възпее в една от най-популярните си песни.  Нейни родители са Зелма Присила, чернокожа индианка от пламето навахо, и Флойд Ричард Бълок, църковен настоятел в локалната баптистка черква. На 11-годишна възраст тя се мести да живее при баба си, откакто майка ѝ напуща фамилията, в което почтено има свади и принуждение. 

Вече на 16 години, Анна се причислява към майка си и сестра си Алийн в град Сейнт Луис в Мисури, където за първи път среща бъдещия си брачен партньор Айк Търнър - нейният билет към музикалните подиуми, само че и нейното най-голямо проклинание.

Скоро става част от групата на Айк, " Кралете на ритъма ", като първата ѝ жена член. По гледище на Айк се преименува Тина Търнър и през 1960 г. групата се реформира, с цел да се трансформира в " Айк и Тина Търнър Ревю ".

 f Getty

Същата година Тина ражда сина си Рони и двойката се дами в Тихуана, Мексико през 1962 година Рони е нейното второ дете – първият ѝ наследник, Крейг Реймънд Търнър, е от саксофониста на " Кралете на ритъма ", Реймънд Хил. Тя също осиновява двама от синовете на Айк от предходната му връзка – Айк младши и Майкъл Търнър.

Дуото на Айк и Тина Търнър създава поредица от темп и блус хитове, в това число " A Fool In Love " и " It's Gonna Work Out Fine ", само че издаването на " River Deep - Mountain High " през 1966 година води до голям скок на известността им по света. Следва турне в Обединеното кралство с Роулинг Стоунс като подгряващи реализатори на групата.

Песни като " Come Together ", " Honky Tonk Woman " и " Proud Mary " им помагат да затвърдят звездния статус, като последната носи  " Грами " през 1972 година

Професионалните триумфи обаче са заслон, зад който се крие грозното лице на домашното принуждение. Зад кулисите и вкъщи Тина често търпи побой и унижения от страна на Айк, който с изключение на всичко друго постоянно ѝ изневерява и използва опиати.

Тя остава с него до 1976 година Една вечер взема решение, че няма да оцелее, в случай че не вземе багажа и децата и просто не избяга.  Години по-късно разкрива, че е направила опит за самоубийство по време на връзката им. „ Просто не можех да понеса повече “, написа тя в записките си от 2018 година за момента, в който ударя дъното.

По време на развода им тя не е поискала нищо повече от правото да запази сценичното си име, да продължи да се развива като солов реализатор и да се грижи за децата - освен своите, само че и тези на Айк.

Задачата по никакъв начин не е лесна, с муден старт за дебютния ѝ солов албум " Tina Turns The Country On! " през 1974 година, последван от " Acid Queen " през 1975 година, Търнър се противопоставя на тези, които ѝ казат, че чернокожа жена, наближаваща 40-те, в никакъв случай няма да направи преход към рока.

 f Getty

През 80-те години тя построява наново кариерата си с поредност от шлагери, започващи през 1983 година с кавър на " Let's Stay Together " на Ал Грийн и издаването на паметния ѝ албум  " Private Dancer " през 1984 година Най-разпознаваемата ѝ песен, кавър на " The Best ", е издадена през 1989 година Дотогава обликът ѝ с огромна бухнала коса и мини пола се е трансформирал в емблематичен, а дългите ѝ крака стават съвсем толкоз известни, колкото отличителният ѝ пресипнал и мощен глас.

През 1986 година Търнър е удостоена със звезда на Холивудската алея на славата. Първото ѝ въвеждане в Залата на славата на рокендрола, за работата ѝ с Айк, идва през 1991 година, макар че нито един от двамата не участва на церемонията. Въвеждането ѝ като солов реализатор се случва около 30 години по-късно, през 2021 година

Ако към момента ми дават награди на 81 години, би трябвало да съм направила нещо вярно “ , сподели тя тогава в записана благодарствена тирада.

 f Getty

През 1993 година актрисата Анджела Басет изигра ослепително ролята на Тина Търнър във кино лентата " What's Love Got To Do With It ". И Басет, и Лорънс Фишбърн, който влезе в облика на Айк, бяха номинирани за Оскар за осъществяванията си.

„ Представете си чернокожо момиче от Нътбуш, Тенеси, което въплъщава повече гений, от този, за който нейният дребен град може да мечтае “, сподели Басет на церемонията в Залата на славата. „ Представете си, че същото момиче преодолява всяка преграда, с цел да влезе един ден в историята. "

През 90-те години Търнър става част от вселената на Джеймс Бонд, озвучавайки заглавната ария на " Goldeneye " с Пиърс Броснан.

След къса отмора от шоубизнеса, тя се завръща в светлината на прожекторите през 2008 година на премиите " Грами ", където изпълнява хита си " Proud Mary " дружно с Бионсе. Други забележителни дуети през нейната кариера включват осъществяванията ѝ с Дейвид Боуи и с Мик Джагър по време на Live Aid през 1985 година

 f Getty

През 2008 година тя подхваща турне по случай 50-годишнината си, а през 2016 година разгласи основаването на мюзикъл, отдаден на живота ѝ – " Tina - The Tina Turner Musical ".

Соловите произведения на Търнър включват 10 студийни албума, два концертни албума, два саундтрака и пет компилации, които дружно са осъществили продажби на повече от 100 милиона записа. Извън музикалната сцена, Търнър също взе участие във филми, в това число " Tommy " през 1975 година, " Mad Max Beyond Thunderdome " през 1985 година и " Last Action Hero " през 1993 година

В персоналния ѝ живот има и не малко благополучие. Макар и на по-късен стадий, тя въпреки всичко открива мъжката обич и грижа, които са ѝ липсвали, с лицето на музикалния продуцент Ервин Бах през 80-те години. Двамата се женят години по-късно на брега на езерото Цюрих в Швейцария, където заживяват. През 2013 година Бах избавя живота ѝ, като ѝ дава един от бъбреците си, разкрива тя в записките си от 2018 година

 f Getty

Тина Търнър се изправи пред най-голямата сърдечна болежка за един родител през 2018 година, когато най-големият ѝ син Крейг лиши живота си, и още веднъж през 2022 година, когато вторият ѝ наследник Рони умря от рак.

Известна със своята мощ и устойчивост през целия си живот, в изявление за New York Times през 2019 година тя сподели: „ Не желая безусловно да бъда „ мощен “ човек. Имах ужасяващ живот. Просто продължих. "

Търнър постоянно продължаваше напред.

И в едно от последните ѝ интервюта, преди да почине, тя сподели пред The Guardian  как тъкмо желае да бъде запомнена - като Кралицата на рокендрола, като „ жена, която сподели на други дами, че е добре да се стремят към триумф съгласно личните си условия. “
 Огнената Тина Търнър: по какъв начин се промени певицата през годините  Огнената Тина Търнър: по какъв начин се промени певицата през годините  Огнената Тина Търнър: по какъв начин се промени певицата през годините  Огнената Тина Търнър: по какъв начин се промени певицата през годините
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР