Отказването от цигарите може да бъде по-успешно, ако стимулът е

...
Отказването от цигарите може да бъде по-успешно, ако стимулът е
Коментари Харесай

750 долара правят по-успешен отказа от тютюнопушене


Отказването от цигарите може да бъде по-успешно, в случай че тласъкът е финансов. Това стана ясно от клинично проучване, извършено в Съединени американски щати в обществено слаби среди, където тютюнопушенето остава внезапно по-високо в сравнение с в останалата част от популацията. Въпреки мощното понижаване на броя на пушачите в Съединени американски щати през последните години, тютюнът остава основна причина за предотвратимата смъртност в страната и визира основно бедните и малцинствата. Това са резултатите от проучването на Американската здравна асоциация JAMA, оповестени в Internal Medicine.

Учените от Медицинския център на Бостън (BMC) са предложили стратегия за отричане на цигарите на 352 души над 18 години, от които 54% дами, 56% чернокожи и 11% испаноезични, пушещи над 10 цигари на ден.

Половина получили просто информация, къде могат да получат помощ за отричане от тютюнопушене. Другата половина били свързани с съветник, който да ги насочи към лекуване със заместители на никотина, психическа поддръжка и финансов тласък. Онези, които съумеят да се откажат в границите на 6 месеца получавали 250 $, а в случай че не пушели и през идващите шест месеца – още 500 $. За тези, които не съумеят да се откажат през първите шест месеца, имало втори късмет – 250 $, в случай че го създадат през второто шестмесечие. Анализи на слюнка и урина посочили, че близо 10% от финансово стимулираните участници не пушели след първите 6 месеца, а 12% - след една година. При първата група резултатите били значително по-ниски – надлежно 1% и 2%. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР