Отказът на съпредседателя на ПП Кирил Петков от депутатския му

...
Отказът на съпредседателя на ПП Кирил Петков от депутатския му
Коментари Харесай

Отказът на Кирил Петков от депутатския му имунитет вече официално е в прокуратурата

Отказът на съпредседателя на Политическа партия Кирил Петков от депутатския му имунитет към този момент публично е в прокуратурата. Това заяви " Сега " като се базира на пресслужбата на основния прокурор.

На 21 юни ръководителят на Народното събрание Росен Желязков прочете от парламентарната естрада уведомлението на Петков, че самичък се отхвърля от отбраната си против наказателно гонене.

Желязков изясни, че още преди да изчете обществено уведомлението на Петков, го е изпратил към основния прокурор. Не е ясно какъв брой дни писмото е пътувало от Народното събрание до Съдебната палата в София, само че през вчерашния ден от прокуратурата споделиха, че то е получено и е изпратено към наблюдаващия прокурор, който да реши по какъв начин да работи. Няма данни дали писмото към този момент е стигнало от и.д. основния прокурор Борислав Сарафов до Софийската районна прокуратура.

За съпоставяне - от обявлението, че Радостин Василев (сега самостоятелен, някогашен Политическа партия депутат) се отхвърля от имунитета си до привличането му като обвинен от прокуратурата минаха към 3 седмици.

Петков разгласи, че се отхвърля от имунитета си на 16 юни, откакто Борислав Сарафов стана изпълняващ функционалностите основен прокурор.

" Заявката на господин Сарафов за проверка на импортираните претенции за снемане на депутатския имунитет не е методът, по който би трябвало да се води обективно и транспарантно проучване на обстоятелствата по всяко от настояванията. Ако отдръпна настояванията, Сарафов ще попречва публичността, обезпечена от краткотрайната комисия по имунитетите, и каузи още веднъж могат да се озоват " на трупчета ", стимулира се Петков.

Неговият имунитет, също както и този на Борисов по " Барселонагейт ", беше пожелан от Иван Гешев, малко преди да бъде уволнен като основен прокурор. Преди Гешев да изиска имунитета на Петков, по разпореждане на Върховната касационна прокуратура Софийската районна прокуратура извади от чекмеджето проблема с поданството на Петков, по който през декември 2021 година беше оповестила, че закононарушение няма.

Сега е формирано досъдебно произвеждане поради декларацията на Петков, подадена пред президента Румен Радев, преди да стане длъжностен министър на стопанската система. В нея той написа, че има единствено българско поданство, въпреки и процедурата по освобождението му от канадско поданство тогава още да не е завършила.

" От доказателствата, събрани в хода на следствието, може да се стигне до извода, че в подадената от Петков пред президента на България декларация, е затаена истина – съществуване на двойно поданство, и е доказана лъжа, че лицето дава отговор на изискванията за избиране на народни представители ", разгласи в този момент от Софийската районна прокуратура.

През декември 2021 година шефката ѝ Невена Зартова обясняваше, че " в декларацията е отразена погрешна информация, само че тя има единствено осведомителен темперамент, само че не и доказателствена стойност ". Наказателният кодекс гласи, че " който удостовери лъжа или затаи истина в писмена декларация или известие, изпратено по електронен път, които по силата на закон, декрет или разпореждане на Министерския съвет се дават пред орган на властта за засвидетелствуване истинността на някои условия, се санкционира с отнемане от независимост до три години или с санкция от 100 до триста лв. ".

Президентът е орган на власт, само че декларацията, подписана пред него, не е планувана в закон, декрет или разпореждане. Тогава прокуратурата изясни още, че Петков е направил волеизявление за отвод от поданство пред канадските управляващи на 21 април 2021 година и е счел, че това е изцяло задоволително, процедурата е завършила и той има само и единствено българско поданство ".

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР