Отказът на Европейския съюз да приеме измененията в полския закон,

...
Отказът на Европейския съюз да приеме измененията в полския закон,
Коментари Харесай

Полша получи неочакван и тежък удар от ЕС

Отказът на Европейския съюз да одобри промените в полския закон, целящи да отстранен несъгласията сред Европейски Съюз и Полша по въпроса за правосъдната система, се трансформира в непредвиден и " тежък " удар за Варшава, заяви немският вестник " Ди Велт ".

По-рано полският президент Анджей Дуда подписа закон за унищожаване на Дисциплинарната камара на Върховния съд, поради който Европейската комисия наложи санкция на републиката.

Според вестника заместник-председателят на Европейската комисия Вера Юрова в отговор на питане от член на Европейския парламент е нарекла признатия от Полша закон " несъответстващ " с позицията на Европейски Съюз. В резултат на това Варшава ще би трябвало още веднъж да преразгледа наредбите на законодателството си, в противоположен случай " няма да платим парите ", предизвести тя.

Според известия в медиите чиновници на Европейска комисия са изяснили по-рано в хода на производството пред Съда на Европейския съюз, че изискванията за погашение на средства на Полша от Европейския фонд за възобновяване не са били изпълнени, отбелязва Die Welt.

" Това е тежък удар за националните консерватори във Варшава, който никой не очакваше още през юли ", се споделя в публикацията.

След визитата на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен във Варшава изглеждаше, че Полша въпреки всичко ще получи 35-те милиарда евро от фонда " Ковид " на Европейски Съюз, от които мощно се нуждаеше. " Икономическата обстановка е напрегната: по данни на полската статистическа работа инфлацията през май е била 13,9%, една от най-високите в Европа ", напомня вестникът. Освен това страната е приела към четири милиона бежанци от Украйна, което също е сериозен проблем за нея.

В резултат на това Брюксел стигна до заключението, че не би трябвало да се стопират повече средства за Полша, която се е трансформирала в " най-важния сътрудник на Украйна ". Водещи специалисти обаче предизвестиха Европейската комисия, че измененията в новия закон са единствено козметични и в действителност заобикалят противоречивите моменти сред Европейска комисия и Варшава, се споделя в обявата.

Якуб Ярачевски, специалист по въпросите на върховенството на закона в университета в Познан, съобщи пред " Ди Велт ", че Европейската комисия е " разграничена " по въпроса за Полша. Според него, до момента в който Урсула фон дер Лайен търси съглашение с Варшава за деблокиране на парите, някои авторитетни членове на Европейска комисия желаят да останат поредни във връзка с спазването на европейското законодателство от страна на страната и упорстват тя да извърши всички сложени условия./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР