Отказ за разследване по списъка „Петков“, неглижиране на аферата „Жоси“,

...
Отказ за разследване по списъка „Петков“, неглижиране на аферата „Жоси“,
Коментари Харесай

Петър Чолаков: Вече е ясно, Гешев няма да разследва нищо от това!

Отказ за следствие по листата „ Петков “, неглижиране на аферата „ Жоси “, безучастие по Барселонагейт: държанието на прокуратурата е скандално.

Но там казусът надалеч не е единствено Гешев, написа Петър Чолаков в коментар за.

Прокуратурата отхвърли да си напише домашното, предоставено ѝ от министър-председателя Кирил Петков. Проверката на листата с 19 имена, който той ѝ съобщи, приключи безуспешно. Вместо това от Прокуратурата на Република България (ПРБ) упрекнаха Министерство на вътрешните работи, че не са си свършили работата и не са дали задоволително данни в поставения им период. Предвидимият резултат от „ проверката” обаче ускорява още повече съмненията, че „ 20-ият в списъка” е не различен, а самият основен прокурор Иван Гешев.

"Институционално изнудване "

Това, че Главният няма да желание да си написа домашното, стана ясно незабавно. Вместо да се отнесе с нужната съвестност към сигналите, подадени от министър-председателя, господин Гешев реши да показва мускули като привика Петков и говорителката на Министерски съвет Бориславова. В този подтекст прочитът на този ход на Прокуратура на Република България, изработен от президента – той го назова „ институционално изнудване” – наподобява мъчително прецизен. Можем да приказваме също за опит за заплашване, т.е. прокуратурата се опита да „ респектира” питащите и да неглижира материалите.

Според конституцията (чл. 127) прокуратурата управлява следствието и упражнява контрол за законосъобразното му осъществяване. Самата Прокуратура на Република България има проверяващи функционалности и притегля под отговорност лицата, направили закононарушения (чл. 127, алинея 2 и ал.3, КРБ). Съгласно Закона за правосъдната власт, при осъществяване на служебните си отговорности прокурорът освен може да изисква документи, сведения, пояснения, експертни отзиви и други материали, само че може да прави и инспекции (чл. 145, ЗСВ).

Замитане под килима

Прокуратура на Република България обаче побърза да отхвърли като нечиста сделка аферата „ Жоси”, в която са забъркани неговото име и това на татко му. От държавното обвиняване настойчиво мълчат и за Пеевски, Горанов, Маджо, Таки, Еврото, Вълка... Това са все имена в листата, за които от години има подозрения в общественото пространство, че се занимават с незаконна активност. Впрочем и аферата „ Жоси” не е нова, само че наподобява комфортно бе заметена под дебелия килим от Прокуратура на Република България.

А за „ барселонската” спекулация, в която се приказва за пране на милиони евро и е забъркано името на водача на ГЕРБ Бойко Борисов – друго име от листата на Петков – от Прокуратура на Република България споделиха, че им трябвал превод и даже се усъмниха в достоверността на документа.

От Прокуратура на Република България въпреки всичко споделиха, че от Министерство на вътрешните работи, ДАНС и КПКОНПИ са им изпратили някакви материали – общо 14 страници, но не бяха по този начин положителни да пояснят за кого бие камбаната.

След всичко това няма да е огромна изненада, в случай че господин Гешев внезапно откри „ данни” за имената в „ различния списък”, изработен от, с цел да контраатакува с него Петков.

За да не продължат да "се вършат на луди "

Някои биха споделили, че Гешев е решил за следващ път да се направи на "умряла лисица ". Опитът на Прокуратура на Република България да трансферира отговорността за бездействието си по листата "Петков " на Министерство на вътрешните работи и други органи обаче е абсурден. Той демонстрира, че ръководещите основателно са редуцирали бюджета на Прокуратура на Република България с над 20 милиона лв..

Вицепремиерът Василев съобщи в „ Лице в лице” по бТВ, че разноските за правосъдната власт в България са най-високите в Европа: 0,7% от Брутният вътрешен продукт при приблизително 0,3% от Брутният вътрешен продукт. Но казусът в прокуратурата надалеч не е единствено с Гешев. И различен да беше началник, в случай че резултатите бяха същите, бюджетът на институцията отново щеше да бъде сгънат и да се упорства за промени.

Убеден съм, че в прокуратурата има не малко доблестни хора, които са чудесни експерти. Единствено прокурорът от СГП Милко Момчев обаче съобщи, че не се опасява да образува каузи против Борисов и Гешев. И въпреки всичко, най-малко за момента наподобява, че Момчев е от изключенията в системата, за която другояче се счита, че е обслужвала режима на Борисов. Ето за какво, до момента в който моделът „ Гешев” не бъде демонтиран, в прокуратурата ще продължат да просперират тези, които се „ вършат на луди” – както споделяше шеговито гласът от „ онзи” запис.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР