Откакто свят светува съществува таен език, който всички ние познаваме,

...
Откакто свят светува съществува таен език, който всички ние познаваме,
Коментари Харесай

12 символа и тяхното тайно послание

Откакто свят светува съществува скришен език, който всички ние познаваме, само че малко на брой владеят изцяло.
Символите ни заобикалят в безчет форми и са неразделна част от всекидневието ни, само че за разлика от общоприетите форми на другарство, познаването на символиката е самостоятелно решение за всеки.
Много от знаците, които одобряваме за даденост през днешния ден са родени преди епохи. С течение на времето те са придобили по-сложен смисъл.
Какво обръщение носят знаците, какви асоциации будят те? Защо е значимо да ги сортираме деликатно и да обръщаме внимание на тяхното наличие в нашето всекидневие.

Bright Side показва няколко известни признака, които имат непредвидена история.

Картите за игра

Костюмите са стилизирано изображение на избрани обекти: пиките изобразяват мечове, купите – ритуални чаши, спатията изобразява скиптър, а карото – монета.

Никой не знае за какво се употребяват тези знаци. Картите за игра са пристигнали в Европа от Китай. Възможно е да символизират другите класи: жезълът – благородниците, потирът – духовниците, монетата – търговците и мечът – военните.



Череп и кости

Черепът (понякога с кости) не е просто знак на гибелта, а знак на безконечен живот, тъй като костите не се разлагат, когато човек почине. Ето за какво в Европа този знак може да се види на гробищни врати, икони и други артефакти. Пиратският знак няма общо с това – другите пирати са имали разнообразни знаци и флагове. А признакът на черепа и костите е разпространяван от Робърт Луис Стивънсън, създателят на „ Островът на съкровищата “.

Трикветра

Символът от телевизионния сериал Charmed съществува в действителния живот и има доста антична история. Той е прочут като трикветра. В бронзовата ера в Европа тя е била употребена за отбелязване на позицията на Слънцето в небето (изгрев, зенит и залеза), както и на лунните етапи. Символът е известен измежду келтите и скандинавците.

Старт, пауза, стоп

Не е несъмнено кой е основал тези знаци. Според една версия е това е художникът Василий Кандински, съгласно друга – основателят на един от първите касетофони. Квадратът като постоянна форма символизира покой, а триъгълникът – придвижването. Знакът „ пауза “ еволюира от музикалния знак, употребен за делене на музикалните изречения. Бутонът за запис е червен, тъй че никой да не го натиска инцидентно и да изтрива информация от лентата.



Рибата – знак на християнството

Рибата е античен знак на Христос. Първите букви от думите Ἰησοὺς Χριστνός Θεός Υιός Σωτήρ (Исус Христос, Божи Син, Спасител) оформят думата ΙΧΘΥΣ (Ихтис) – старогръцката дума за риба. По времето на Римската империя ранните християни били грубо преследвани, по тази причина са употребявали кодови знаци, най-известният от които е рибата. Днес този знак от време на време се среща върху камиони и коли, като продължава да има религиозно значение.



Червеният кръст

Ако смятате, че признакът на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) наподобява на знамето на Швейцария, имате право. Идеята за основаването на организацията е родена точно в Швейцария. Оказало се обаче, че признакът не е повсеместен, защото мюсюлманските страни го свързвали с християнството. Затова е основан втори знак – Червеният полумесец. Израел предлага интернационалната организация да признае и трети знак – Червената звезда на Давид, само че през 2005 година се вкарва религиозно безпристрастен знак – Червения кристал.



Бръснарници и фризьорски салони

Този знак, който наподобява на алена, синя и бяла близалка или паста за зъби, е знак на бръснарниците в Съединени американски щати и обособени европейски и азиатски страни. В предишното всеки бръснар до известна степен е бил и доктор – той вадел зъби и превързвал рани. Смята се, че бялото и аленото символизирали превързана рана, а синият цвят е прибавен по-късно, евентуално с цел да заглуши тази не изключително ведра асоциация.



Звездата на живота

Синята звезда на живота е знак на незабавната здравна помощ в Съединени американски щати и редица други страни.

Всяка от шестте лъча на звездата показва една от функционалностите на незабавната здравна помощ: разкриване, докладване, реагиране, грижи на място, грижи при пренасяне и болнична грижа. В центъра е жезълът на Асклепий, древногръцкият господ на медицината.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР