Откакто руският президент Владимир Путин заповяда на войските си да

...
Откакто руският президент Владимир Путин заповяда на войските си да
Коментари Харесай

Топлата зима в Европа лишава Путин от коз

Откакто съветският президент Владимир Путин заповяда на войските си да нахлуят в Украйна, един въпрос тревожи европейските държавни управления повече от всеки различен: Какво ще стане, в случай че Москва спре газа?

Заплахата от спиране на доставките на съветски газ за европейските страни, доста от които разчитат на него от години, с цел да отопляват домовете си и да зареждат фабриките си, беше коз, който Путин можеше да изиграе, в случай че войната, която стартира предишния февруари, се проточи в дълга зима.

„ В Русия има обичаен мироглед, че едно от най-хубавите ѝ преимущества във войната е общата зима “, изяснява Кийр Джайлс, старши съветник в Chatham House, представен от CNN.

„ В този случай Русия се опита да употребява зимата, с цел да усили силата на различен инструмент в кутията си: енергийното оръжие. Русия разчиташе на тежка зима, с цел да вразуми Европа и да убеди обществеността в целия континент, че поддръжката за Украйна не си коства удара по портфейлите им “, прибавя Джайлс.

Но този предстоящ мраз към момента не е минал. Западна и Централна Европа се радват на по-мека зима от предстоящото, което, дружно с координирания блян за понижаване на потреблението на газ, взе една от най-големите разменни монети на Путин от ръцете му.

Докато навлизаме в 2023 година, европейските държавни управления към този момент имат прозорец с опция да се замислят и да понижат зависимостта си от съветския газ, преди да пристигна друга зима. Това може да изиграе решаваща роля за поддържането на единния фронт на Запада, до момента в който войната продължава.

И по този начин, какъв брой дълъг е този прозорец и какви краткосрочни ограничения могат да бъдат подхванати, с цел да се възползвате оптимално от него?

Адам Бел, някогашен енергиен чиновник на държавното управление на Обединеното кралство, споделя, че топлата зима на процедура е „ купила на Европа една година ". По-студените декември и януари щяха да изядат доста от запасите от газ в Европа, което би могло да докара до физически дефицит.

Той обаче предизвестява, че елементарното струпване на газ не е задоволително.

Трябва да се работи повече за успеваемостта. Домовете и компаниите се нуждаят от здания, които губят по-малко сила посредством изолираност. Компаниите би трябвало да пренасочат индустриалните си процеси към природен газ. “

Критиците упрекват европейските държавни управления, че се концентрират прекалено много върху управлението на непосредствената цена на газа, вместо да влагат в по-дългосрочни ограничения като успеваемост и възобновими източници, написа CNN.

Има понятен политически инстинкт за облекчение на цената, защото тя директно адресира опасенията за разноските на семействата и бизнеса. Но поевтиняването на газа отстранява тласъка за понижаване на общото ползване “, споделя Милан Елкербаут, теоретичен помощник в Центъра за европейски политически проучвания.

„ Политиците са склонни да мислят за енергийната успеваемост като за дълготраен план. Отчасти това се дължи на дефицит на материали като изолираност и дефицит на квалифицирани служащи. Но даже дребни ограничения за успеваемост, подхванати в кратковременен проект, могат да допринесат за огромна цялостна смяна в потреблението “, прибавя Елкербаут.

В средносрочен проект Европа в този момент има опция да приложи някои от измененията в своите привички за ползване на сила, които се оказаха политически сложни. Възраженията против възобновимите източници като вятърни паркове на сушата и рецензиите към цените на политиките за нулево чисто ползване бяха хвърлени в нова светлина, в този момент, когато действителните разноски и неустойчивостта, които идват с вносния газ, са по-очевидни.

„ Правителствата биха могли да създадат повече, с цел да подтикват и ускорят развиването на възобновимите източници на сила “, споделя Джон Спрингфорд, заместник-директор в Центъра за европейска промяна. „ Голяма стъпка би била даването на зелена светлина напразно на сушата. Също по този начин би било рационално държавните управления да изградят потенциал за предпазване на полутечен природен газ (LNG), което може да се случи много бързо и непосредствено понижава потребността от съветски газ.

Съвсем различен въпрос е дали европейските страни ще се възползват от този къс късмет да укрепят енергийната си сигурност.

Западна Европа не пожела да изслуша страните на първа линия, които предизвестиха за желанията на съветския режим и схванаха, че по-скъпата сила е цена, която си коства да се заплати в подмяна на това да не бъдеш уязвим на съветския напън. Това блаженство остави Русия с голям брой отворени цели за удар в огромните западноевропейски столици, най-много в Германия “, прибавя той.

Колкото и неуместно да звучи, до момента в който бомбите не престават да падат върху Украйна, не е изключено връщане към остарялото блаженство и крах да се укрепи енергийната самостоятелност на Европа.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинПоследниНай-четениЕнергетика 28 Топлата зима в Европа лишава Путин от коз Крипто 216 Как се промени цената на iPhone в биткойн през годините? Индустрии 252 Глобалните продажби на електрически автомобили сложиха нов връх Накратко 512 Вечерни вести: Европейска комисия не дава очаквания на България за въглищата; Европа се запасява с дизел Иновации 3953 Защо Бил Гейтс има вяра и влага в растителното месо? Любопитно 3338 Хидра – гръцкият остров, неразрешен за коли Накратко 2039 Новини от седмицата: Третият мандат отива в БСП; Лични карти с чип ПолитикаОбновена 2018 Радев връчва третия мандат на Българска социалистическа партия Всички новини14:29 Бюрокрация 28 Министерство на вътрешните работи желае да лишава повече точки при нарушавания на шофьоритеОще от ЕнергетикаВиж всичкиЕК чака взаимните покупки на газ да стартират преди лятотоЕвропа натрупа дизел преди съветската забранаСлужебният кабинет желае да строи 4 нови нуклеарни блокаГермания оставя енергийната рецесия зад тила си
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР