Откакто преди една година се въведоха електронните рецепти, има издадени

...
Откакто преди една година се въведоха електронните рецепти, има издадени
Коментари Харесай

Д-р Маджаров: Проблемът не е в предписването, а в отпускането на лекарства

„ Откакто преди една година се вкараха електронните предписания, има издадени 40 000 бели предписания по този метод, от които обаче са изпълнени единствено 800. Би трябвало да попитаме Министерство на здравеопазването, ИАЛ и всички контролни органи, за какво не са ревизирали каква е повода аптеките да не са подготвени със софтуера си. Тогава нямаше да има проблем с препаратите, които са с едно и също име, само че с разнообразни кодове, тъй като са импортирани от разнообразни хранилища и за какво това не се случва, когато продават на НЗОК, а единствено когато продават на пациента. Проблемът не е в предписването, а в отпущането на медикаментите “. Това сподели ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров във връзка въвеждането на електронните предписания за антибиотици и медикаменти за диабет от 16 октомври.

По думите му в понеделник са издадени 13 000 предписания, а на идващия ден – още толкоз. „ Общо 26 000 предписания са издадени, от които са изпълнени 12 000. Всъщност няма никакъв надзор от страна на органите на страната върху аптеките. Още няколко дни по този начин и аптеките ще схванат, че нищо не ги задължава да извършват електронните предписания и ще си продължат както досега “, сподели още доктор Маджаров.

Председателят на БЛС беше безапелационен, че най-страшното, което е станало ясно в понеделник, е това, че внезапно се е оказало, че в аптеките липсват всички предписани антибиотици. Хората всеобщо са връщани да им бъде изписан различен антибиотик. „ Ние приказваме единствено за генерици, проблеми има и с най-евтините антибиотици. Оказва се, че когато продуктът е бил изписван на хартия, в аптеката са давали каквото решат. Никой от лекарите не си разрешава да връща пациенти. По закон и аптеката няма право да връща пациенти. Законът споделя, че в случай че липсва медикамент, изписан от лекаря, аптеката е длъжна да го достави до 24 часа или да насочи пациента в най-близката аптека, в която го има. Никой не е освободил от закона сътрудниците фармацевти, а към този момент два дни следим всеобщо връщане на пациенти. 4000 предписания към този момент има, за които сътрудниците са махнали с ръка и са споделили – давай му каквото искаш “, съобщи доктор Маджаров.

Опитът да се показа като грижа за пациента отметката, отбелязваща непатентното название на продукта, не е никаква грижа. Пациентът не знае какво му е изписано, съобщи той. „ В Германия се прави последователно и се издава баркод, с цел да знае въпреки всичко пациентът какво е предписанието и да не стават такива обърквания. Сега нито пациентът, нито ние знаем какво е изписано на пациента, в случай че е направено от различен доктор “, сподели доктор Маджаров.

Той разяснява и мобилното приложение, което по думите му няма по какъв начин да работи, защото Наредбата задължава лекаря да изписва рецепта едвам след издаването на амбулаторен лист. „ Дори един път пациент да има неподходящи последствия и да бъде заведено дело, когато няма публикуван амбулаторен лист, сътрудника ще бъде строго осъден “, сподели доктор Иван Маджаров.

„ Чух от Министерството нещо доста отчайващо – в неофициален диалог ми беше казано „ всяко знамение за три дни “, а публично: „ Няма връщане обратно “. Аз ще кажа, че белите хартиени предписания важат на всички места по света и ще важат, което значи, че българските пациенти ще засилят туризма си за медикаменти в чужбина. Българските лекари ще предпочетат да отидат да работят на открито, където могат да работят обикновено. А на всички места, където е позволена свободната подмяна на медикаменти по търговски принцип – това, което е решил да зареди аптекарят, в другите страни се следи недостиг на генерични молекули. У нас ще останат за всяка група антибиотици по един или два производителя, другите ще изоставен, тъй като ще са притиснати и ще има по-скъпи медикаменти, тъй като ще има монопол “, добави доктор Иван Маджаров.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР