Откакто обяви кандидатурата си за президент на САЩ, Доналд Тръмп

...
Откакто обяви кандидатурата си за президент на САЩ, Доналд Тръмп
Коментари Харесай

Какво стана, когато Буш и Обама изпратиха войници по границата с Мексико

Откакто разгласи кандидатурата си за президент на Съединени американски щати, Доналд Тръмп изговори такива неща за имигрантите и за границата с Мексико, каквито никой различен американски президент не е казвал. Сега обаче той прибягва директно към инструментариум, употребен от неговите прародители, изпращайки на границата бойци от Националната армия.

Когато някогашните президенти Джордж Буш-младши и Барак Обама разположиха армията по границата с Мексико, те притискаха Конгреса да одобри коренна промяна на имиграционната политика. И двамата не съумяха в това начинание. Правителствен отчет от 2011 година направи извода, че разполаганията на армията от Буш и Обама са коствали минимум 1.3 милиарда $.

Тръмп също се пробва да промени имиграционното законодателство.

Досега обаче Конгресът е одобрил финансирането единствено на дребна част от граничната ограда, която той даде обещание по време на предизборната си акция. Затова президентът сподели предходната седмица, че желае да изпрати сред 2000 и 4000 бойци от армията на границата, до момента в който бъде издигната стената. Тръмп счита, че това разполагане е от основно значение, с цел да бъде подкрепена граничната полиция на Съединени американски щати, която след прочут спад предходната година още веднъж залавя (всеки ден по границата) нормалния брой хора, опитващи се да я преминат (откъм Мексико).
В събота Тръмп написа в " Туитър ": " Запечатваме нашата южна граница. Хората в нашата велика страна желаят Безопасност и Сигурност. "

Официални представители на щатите Тексас и Аризона дадоха обещание първите 400 бойци да бъдат ситуирани до няколко дни, а министърът на защитата Джеймс Матис сподели, че Пентагонът ще поеме издръжката на всичките 4000, в случай че е належащо, до септември.

Ето последователност на разполагането на Националната армия през последните години, какво са споделили президентите, взели преди време решения за това, и какво беше положението на границата тогава в съпоставяне със в този момент:

Операция " Летящ старт ", юни 2006 година - юли 2008 година

Какво сподели президентът: " Десетилетия наред Съединени американски щати не са успявали да наложат цялостен надзор над своите граници, - сподели Буш. - В резултат мнозина, които желаят да работят за нашата стопанска система, съумяват да обхванат през нашата граница, и милиони (от тях) остават тук. "

Обявявайки интервенцията, Буш прикани Конгреса да одобри " всеобхватна имиграционна промяна ". Използвайки доста по-различна реторика от Тръмп, Буш сподели, че имигрантите без законен статут са " част от американския живот ". " Това са действителни проблеми. Ние обаче би трябвало да помним, че голямото болшинство от незаконните имигранти са свестни хора, които се трудят настойчиво, поддържат своите фамилии, изповядват религията си и водят виновен живот ", сподели той.

Колко бойци: Не повече от 6000 членове на армията през първата година, като броят им бе понижен на 3000 през втората.

Къде: Около 2400 бяха изпратени в Аризона през първата година, съгласно отчет за хода на интервенцията на армията от 2008 година Други 1500 бяха изпратени същата година в Тексас, 1200 в Калифорния и 900 в Ню Мексико. Гвардейците бяха набирани от всички щати в страната.

Защо: Буш сподели, че се пробва да печели време, с цел да укрепи кадрово граничната полиция, " създавайки наблюдателни системи, анализирайки разследващи данни, изграждайки огради и загради за коли, пътища за наблюдаване, и обучавайки личния състав. " Той добави, че гвардейците няма да имат правоналагащи отговорности " и че Съединени американски щати " нямат желание да милитаризират южната граница ".

Какво свърши армията: Макар че нямаха право да арестуват, гвардейците, съгласно данни на държавното управление за двугодишния интервал на интервенцията, са помогнали за 12% от залавянията на мигранти и за 9% от хванатата на границата марихуана.

Цена: 1.2 мллд. $ съгласно Сметната палата.

Проблеми: В публикация за сп. " Джойнт форс куотърли " през 2009 година майор Дейвид Чърч, пълководец на Националната армия по време на интервенция " Летящ старт ", писа, че " неочакваното образуване " на интервенцията е дало на Националната армия и на митническата работа на Съединени американски щати " малко време за подготовка, запознаване и съгласуваност ". Двете организации са имали компликации в комуникирането и обмяната на информация " без предварителна съгласуваност и крепко единодушие сред тях ", въпреки че тези проблеми последователно са били преодолени.

Операция " Фаланга ", юли 2010 година - септември 2011 година

Какво сподели президентът: " Ние няма да разгадаем казуса единствено като изпращаме там бойци от Националната армия, - сподели Обама. - Ние ще разгадаем този проблем, тъй като сме основали порядъчна, почтена, хуманна имиграционна рамка, която разрешава на хората да имигрират в тази страна по законен метод. Работодателите дават отговор за наемане на легално присъстващи тук служащи. "

Колко бойци: Първоначално до 1200 гвардейци, въпреки че някои от тях продължиха да вземат участие в интервенции, последвали първичното разполагане.

Къде: Около 560 гвардейци бяха пратени в Аризона. Според военачалник Хуго Салазар, пълководец на Националната армия в Аризона, всичките четири югозападни гранични щати поддържаха интервенцията със лични гвардейци.

Защо: Обама сподели, че армията може " да помогне с разузнаване, битка с трафика на дрога и хора по границите " и като разтоварва Граничната полиция, давайки ѝ опция да се занимава с правоналагащите си отговорности.

Какво свърши армията: Според данни на държавната Сметна палата, от началото на разполагането до май 2011 година армията е помогнала за 6% от всички залавяния на мигранти и за 2.6% от залавянията на марихуана.

Цена на интервенцията: 110 млн. $ през първата година, съгласно Сметната палата.

Проблеми: Политици повдигнаха въпроса дали разполагането си коства разноските, изключително откакто гвардейците нямат право да правят арести. Джон Дейвид Франц, кметът на граничния град Идалго, щата Тексас, сподели пред в. " Вашингтон пост ": " Като кмет няма да кажа, че ние не желаеме повече сигурност. Но като поданик? Бих споделил нещо друго. " /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР