Откъде излезе видеозаписът, в който се чува как земеделският министър

...
Откъде излезе видеозаписът, в който се чува как земеделският министър
Коментари Харесай

Танева и измамите - какво по-важно от контекста остана масово неразбрано

Откъде излезе видеозаписът, в който се чува по какъв начин земеделският министър Десислава Танева споделя следното: " Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, тъй като другояче и това (финансиране - бел. ред.) ще ни спрат ". Думите са изречени на Консултативен съвет по зарзаватчийство и зеленчукопроизводство, а записът излезе от уеб страницата за проверяваща публицистика " Биволъ ", с конкретизиране, че евентуално става въпрос за съвещание от 27 март, 2020 година.
Освен Танева, другият основен воин в записа е организационният секретар на асоциация " Български пипер " Георги Василев, който задава въпрос за увеличени европари към бранша и пита по какъв начин тъкмо става това.
Actualno.com потърси господин Василев за уточнения и от думите му стана ясно, че внушението, че се прикриват измами, с цел да има повече пари, не е свъсем тъкмо. Г-н Василев ни описа, че парите от горната страна в действителност идват поради направени инспекции по европрограмите и хванати измами. Така, при случаи с нарушавания финансирането се стопира, като то по-късно се пренасочва към други, изрядни производители.
На наш въпрос по какъв начин тъкмо се случва преразпределението към изрядните производители, господин Василев беше безапелационен – поравно, съразмерно. И посочи, че асоциацията, която съставлява, категорично е отправила това искане към земеделското министерство, тъй като се е страхувала, че преразпределението на парите, опазени от измами, ще бъде направено от Министерство на земеделието и храните на правилото " обичани – нелюбими асоциации на производители ".
Според господин Василев, даже разпределението поравно не е заслужено, тъй като става въпрос за помощ за единица повърхност (бел. ред. - най-голямото финансово перо от Общата селскостопанска политика на ЕС). Себестойността на отглежданата просвета обаче е друга – едно е да гледаш домати, едно е череши, едно е пипер – разнообразни разноски, надлежно помощта би трябвало да е друга и съответна за съответния случай, сподели земеделецът. Той обаче счита, че служителите " зад бюро " желаят всичко да се случва бързо, без проблеми и по тази причина не желаят да мислят при по-сложни обстановки, каквато е себестойността.
Георги Василев сподели и друго – съгласно членовете на " Български пипер " страната е проверила 10% от получилите европари по " Обвързана поддръжка ". От 2 дни земеделският министър Десислава Танева твърди, че процентът е 50 на 100. Не е правилно, безапелационен е Василев и пресмята, че става въпрос евентуално за 8 млн. лв., които могат да бъдат преразпределени към изрядни производители. Той съобщи, че секторът желае и настоява  за 100% инспекция, въпреки минимално изискваната граница да е 5%, на инцидентен принцип.
Василев категорично акцентира, че не той е извадил на бял свят видеото от Консултативния съвет по зарзаватчийство и зеленчукопроизводство, само че удостовери, че става въпрос за запис от края на март, 2020 година. " Не знаех за този запис до деня на излизането му по медиите. Предполагам, че от министерството са записали срещата, по отношение на отчитане на тяхната активност, и по някакъв метод от там е изтекло част от видеото ", сподели земеделецът пред Actualno.com.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР